Hlavní obsah

Vondra se vrací do vedení ODS, dostal nejvíc hlasů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Europoslanec Alexandr Vondra se vrací do vedení ODS. Na sobotním kongresu strany se stal řadovým místopředsedou. Vondra dostal nejvíc hlasů ze všech adeptů na místopředsedy, z 488 delegátů ho volilo 443. Ve vedení ODS nově není žádná žena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexander Vondra na kongresu ODS

Článek

Vondra dostal nominace i na post 1. místopředsedy, té se ale vzdal ve prospěch Zbyňka Stanjury. V kandidátském projevu na post řadového místopředsedy se označil za „stárnoucího Havloida“.

V proslovu také slíbil nekompromisní obranu svobod, práv a hodnot, které si Češi vybojovali v roce 1989. „Dnes, 30 let poté, jsou tyto svobody znovu oklešťovány a tyto svobody relativizovány,“ řekl Vondra.

Alexandr Vondra se narodil 17. srpna 1961 v Praze. Absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor geografie. Před rokem 1989 byl jako disident a mluvčí Charty 77 za své postoje perzekvován a vystřídal několik zaměstnání. Později byl poradcem prezidenta Václava Havla a v letech 1997 až 2001 velvyslancem v USA.
V první Topolánkově vládě zastával post ministra zahraničí, ve druhém Topolánkově kabinetu byl místopředsedou vlády pro evropské záležitosti. V Nečasově vládě zastával funkci ministra obrany. Ve volbách do evropského parlamentu v roce 2019 byl zvolen europoslancem.

Babiš prodává lži a lejna, prohlásil Novotný v projevu do vedení ODS

Domácí

Vondra ve vedení vystřídá europoslance Evžena Tošenovského, který už na místopředsedu nechtěl kandidovat. Ostatní dosavadní místopředsedové své posty obhájili.

Šéf senátorů Miloš Vystrčil dostal v sobotu 432 hlasů, poslanec Martin Kupka 405 hlasů a poslance Martina Baxu volilo 432 delegátů.

Druhým mužem ODS je nečekaně Stanjura. Delegáti chtěli i Novotného, Fialovi navzdory

Domácí

Místopředsedou se naopak nestal starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který dostal 103 hlasů. Funkci nemá ani radní na Praze 6 Marie Kubíková, kterou volilo 64 delegátů.

Ženy ve vedení chybí

Ve vedení ODS nově není žádná žena. Šéf ODS Petr Fiala řekl, že si je takového nedostatku vědom ale neví, čím to je.

„Jsme demokratická politická strana, neplatí u nás žádné kvóty, neplatí žádné rozhodování shora. Máme výrazné ženské osobnosti. Tomu, že delegátky a delegáti zvolili mužské vedení, bych nepřikládal žádnou váhu, aktivní ženy v ODS jsou a my jsme za to rádi,” uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Sjezd ODS se koná v sobotu v pražském multifunkčním centru O2 Universum. Kongres je jednodenní a očekával se hladký průběh, delegáti však nezvolili Alexandru Udženiju 1. místopředsedkyní a kongres se musel přerušit. Zvolen byl nakonec šéf poslaneckého klubu Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám