Hlavní obsah

Volte radní ČT veřejně, navrhuje volební výbor Sněmovny

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební výbor Sněmovny se v úterý usnesl, že doporučuje plénu Sněmovny, aby volba nových členů Rady České televize (ČT) proběhla veřejně. Dosud se volilo tajně hozením volebního lístku do urny. Volit se má v úterý 4. května večer. Sněmovna bude vybírat z dvanácti finalistů a obsadit se mají čtyři místa radních.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Výbor se tak rozhodl poté, co se seznámil s právní analýzou, kterou zadal senátor David Smoljak, místopředseda komise pro sdělovací prostředky Senátu. Z rozboru vypracovaného právníkem Jiřím Kučerou vyplývá, že minimálně čtyři organizace nebo sdružení, jež navrhovaly kandidáty do rady, nejsou podle zákona o ČT způsobilé nominanty navrhovat.

Bartoš jde za Zemanem kvůli předčasným volbám

Parlamentní volby

Jde o Ligu Libe (navrhla do rady Pavla Černého), Libereckou sportovní a tělovýchovnou organizaci (navrhla Jiřího Kratochvíla), Pétanque klub Brněnští draci (navrhl Jaroslava Kravku) a Nadační fond Filantia (navrhl Karla Nováka). V té souvislosti bylo také opakovaně řečeno, že zákon o ČT je zastaralý a způsob nominace radních neodpovídá původnímu záměru.

Volby by ovládli Piráti se STAN, pokles ANO pokračuje, ČSSD zažila zmrtvýchvstání

Parlamentní volby

Podle platného zákona mají být v Radě ČT zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy, a to tak, že je do ní budou nominovat zájmové organizace a sdružení, které zastupují některý z uvedených zájmů. Veřejnou volbu radních ČT preferovali již dříve piráti, přidal se i Roman Onderka (ČSSD). Naopak tajnou volbu zastávala SPD a komunisté.

Exšéf ČT Janeček je ve vysílací radě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám