Hlavní obsah

Volby do Senátu netáhly. K urnám přišlo necelých 16,5 procenta voličů

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Druhé kolo senátních voleb lidi moc nezajímalo. Své hlasy odevzdalo 16,49 procent všech oprávněných voličů. K prvnímu kolu voleb do Senátu minulý týden přišlo 42,26 voličů, ve stejném termínu se ale zároveň volilo v komunálních volbách.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební účast v 2. kole senátních voleb, které se konaly samostatně

Článek

Senátní volby obecně patří k těm s nejnižší volební účastí. Podle průběžných výsledků v 17:15 v pátek a sobotu dorazilo 16,49 procenta voličů. Před dvěma lety přišlo hlasovat jen 15,4 procenta voličů, což bylo nejméně v historii České republiky.

Například v roce 2008 přišlo k druhému kolu senátních voleb téměř 30 procent voličů, v roce 2010 to bylo téměř pětadvacet procent.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už několikrát zdůraznil, že by se podle něj měl volební systém do Senátu změnit a volba by měla být pouze jednokolová. Kvůli takové změně by se nemuselo sahat do Ústavy, stačila by úprava volebního zákona.

Na jeho znění se však musí shodnout většina přítomných poslanců a většina přítomných senátorů. Dolní komora by tak nemohla, jako je tomu obvyklé u běžných zákonů, veto Senátu přebít 101 hlasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám