Hlavní obsah

Vokřál v ANO končí, brněnská buňka hnutí je podle něj spojená s podsvětím

ČTK, pko, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Místopředseda hnutí ANO a jeho kandidát na hejtmana a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál končí v hnutí ANO, napsal v pondělí s odvoláním na Vokřála server Aktuálně.cz. Vokřál svůj krok zdůvodnil napojením brněnské buňky hnutí na podsvětí. V krajských volbách už nehodlá kandidovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petr Vokřál (ANO)

Článek

V brněnském ANO už několik měsíců zuří vnitřní bitva, která souvisí s případem údajné korupce na radnici Brno-střed. Státní zastupitelství totiž pohnalo před soud bývalého místostarostu a radního Jiří Švachulu (dříve ANO), který měl stát v čele skupiny ovlivňující veřejné zakázky. Podle žalobce byly takto ovlivněny tendry až za půl miliardy korun.

„Během víkendu jsem se definitivně rozhodl, že moje cesta v hnutí je dále neudržitelná. Z více důvodů. Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí, tak, jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo," uvedl Vokřál s tím, že neuvažuje o kandidatuře v krajských volbách za jinou stranu ani o další politické kariéře.

V brněnském ANO to vře kvůli kontaktům se Švachulou, tři organizace skončily

Domácí

Vokřál, který měl vést krajskou kandidátku ANO do krajských voleb, navrhoval v uplynulých týdnech zrušení tří brněnských buněk ANO - v Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích. Důvodem bylo mimo jiné údajné napojení na lidi, kteří prý figurovali v kauze podezření z korupce. Předsednictvo ANO ale v květnu zrušilo své březnové rozhodnutí o rozpuštění těchto tří organizací.

Předsednictvo strany to ale neschválilo. „Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až z podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce," řekl Vokřál Aktuálně.cz a Hospodářským novinám.

Na svůj facebook pak během večera Vokřál dodal: „Odcházím proto, protože nechci dále spojovat své jméno s osobami, které Hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a kteří tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce.”

Vokřál kazil koaliční potenciál

Podle zdroje Práva obeznámeného s děním uvnitř brněnského ANO si Vokřál popudil část členů tím, že si nadiktoval podobu krajské kandidátky, kam si měl prosadit své lidi i na úkor současného hejtmana Bohumila Šimka, který byl na kandidátce až na čtvrtém místě.

Švachula neuspěl u ÚS, z vazby nepůjde

Krimi

„Babiš se v Brně setkal s Vokřálem a právě Šimkem. Problémem bylo, že Vokřál jako lídr ANO v krajských volbách byl těžko stravitelný pro případné koaliční partnery a ANO by tak mohl hrozit osud, který jej potkal už na brněnské radnici. Naopak s hejtmanem Šimkem nemají ostatní strany problém“ řekl Právu zdroj. V komunálních volbách v Brně před dvěma lety totiž ANO jasně zvítězilo, přesto skončilo v opozici.

Zazní Vokřálovo jméno u soudu?

„Po prázdninách by navíc měl soud začít projednávat korupční kauzu. A v ANO panuje obava, že by se v některých výpovědích mohlo objevit i Vokřálovo jméno, případně že by mohl být dokonce předvolán jako svědek. A to by pár týdnů před volbami mohl být problém,“ dodal zdroj.

Právo navíc upozornilo, že Vokřál se dlouhodobě neúčastnil zasedání dozorčí rady Veletrhů Brno. Jeho kolegové z rady proto navrhli jeho odvolání, Vokřál nakonec sám ohlásil, že ve funkci skončí. Z deseti zasedání se Vokřál zúčastnil jen třech, posledních deset měsíců se na dozorčí radě neukázal, odměnu za členství přitom ale dál pobíral.

Šéfa hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše podle ČTK Vokřálův odchod z ANO mrzí. Vedení jihomoravské organizace ale podle něj přehlíželo, že do hnutí v Brně přišli lidé, kteří tam být neměli.

Reklama

Výběr článků

Načítám