Hlavní obsah

Vojtěch vyzval šéfku moravskoslezských hygieniků k rezignaci. Ať mě odvolá, reagovala

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhl ředitelce Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavle Svrčinové, aby zvážila své setrvání ve funkci. Důvodem je její komunikace ohledně protikoronavirových opatření s vedením hejtmanství i obcemi v regionu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Přestože jsou přijatá opatření v Moravskoslezském kraji jednoznačně správná, paní ředitelka absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést Krajskou hygienickou stanici,“ řekl Vojtěch televizi CNN Prima News.

Vojtěch kvůli nákaze v Moravskoslezském kraji rezignovat nebude

Koronavirus

Samotná Svrčinová řekla Právu, že ministr ji vyzvat může, a pokud chce, ať ji odvolá. „Je to pro mě novinka. Včera mi ale naznačil v esemesce, že mám zvážit, jestli zvládám vést krajskou hygienickou stanici,“ připustila ředitelka moravskoslezských hygieniků s tím, že víc k návrhu svého nadřízeného neví.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová

„Ať mě odvolá, když se mu nelíbím,“ doplnila. Víc k možnému odchodu ani důvodům neřekla s tím, že má právě v Ostravě na jednání kolegy z ministerstva.

Už v pátek ale Svrčinová na dotaz Práva, zda nehodlá rezignovat, k čemuž ji vyzvali stejně jako Vojtěcha první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura a náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS), odpověděla: „Podívejte se, pokud někdo bude chtít, tak klidně odejdu. Já už mám do důchodu kousek. Ale důvod k rezignaci necítím.“

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli vpodvečer na Facebooku uvedl, že Vojtěcha už dříve žádal, aby krajská hygienická stanice v Moravskoslezském kraji lépe komunikovala. "Nekomunikují dobře. Už v rámci OKD tam byla různá nedorozumění. Teď udělali opatření a ani neinformovali veřejnost... Nevím, jak to tam funguje i s představiteli kraje. To se mi samozřejmě nelíbí. Žádal jsem pana ministra, aby udělal zásadní opatření, protože není možné něco rozhodnout a neinformovat veřejnost. Doufejme, že se to zásadně změní, protože to není možné takhle fungovat," řekl Babiš.

Do Moravskoslezského kraje se vracejí povinné roušky a večerka pro restaurace

Koronavirus

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý Moravskoslezský kraj. Do té doby omezení platila na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů.

Festival v Ostravě museli zrušit z hodiny na hodinu, organizátorka zvažuje právní kroky

Kultura

Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolaly kritiku. Kvůli novým opatřením musel v Ostravě skončit například NeFestival, který měl nahradit dříve zrušený festival Colours of Ostrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám