Hlavní obsah

Festival v Ostravě museli zrušit z hodiny na hodinu, organizátorka zvažuje právní kroky

Právo, Denisa Doležalová
Aktualizováno

Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou rozhořčení a rozzlobení z mimořádných opatření, která v pátek pro celý region kvůli novým ohniskům koronaviru nečekaně z hodiny na hodinu vyhlásil stát s hygieniky. Někteří organizátoři kulturních akcí, které měly v pátek začít, dokonce zvažují podání žalob na stát. Vadí jim, že je nikdo nevaroval předem a akce byly zrušeny náhle.

Foto: Lucie Levá

Organizátorka festivalu v Ostravě Zlata Holušová

Článek

„Je to nehorázné, že takováto přísná omezení akcí v celém Moravskoslezském kraji kvůli covidu přišla z hodiny na hodinu. Je to nemravné a ekonomicky devastující nejen pro nás, ale i pro ostatní organizátory akcí,“ neskrývala své rozhořčení v médiích Zlata Holušová, organizátorka Nefestivalu, který měl trvat od středy až do soboty v Dolní oblasti Vítkovice.

Hygienici totiž s okamžitou platností rozhodli, že v Moravskoslezském kraji se nesmí konat akce s vyšším počtem lidí, než je 100. V části kraje totiž roste počet případů a hygienici přijali preventivní opatření. Epidemiolog Rastislav Maďar v České televizi řekl, že organizátoři jakýchkoliv akcí prostě s takovými kroky musí teď počítat.

Mohli počkat aspoň do půlnoci
Zlata Holušová

Nefestival měl lidem nahradit zrušený multikulturní festival Colours of Ostrava. Každý den jej původně mohlo navštívit maximálně tisíc lidí. Holušová dodala, že kvůli vzniklým škodám bude muset zvážit i právní kroky. „Mohlo se počkat alespoň do páteční půlnoci, nedali nám žádné varování,“ posteskla si Holušová.

Další pořadatelé naplánovaných akcí v Moravskoslezském kraji jí dávají za pravdu. „Toto zbrklé a rychlé rozhodnutí je pro nás naprosto likvidační. Tady se na lidi zcela kašle. Proč nás nikdo neupozornil, že toto hrozí? Mohli jsme zareagovat včas, nebo prostě nějak,“ zlobí se další organizátoři akcí v kraji, kteří plánují se ve věci i spojit a podat společnou žalobu.

Rychlé opatření kritizuje i primátor Ostravy

S tím souhlasí i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). „Ta situace se nijak dramaticky nezhoršila, aby bylo potřeba tady z hodiny na hodinu vyhlašovat taková opatření, klidně to mohlo počkat do zítřka nebo do pondělí,“ řekl v České televizi.

Dvě koupené akce, Coloursy a Nefestival, a obě zrušené. Kde jako mám na to brát?
návštěvník festivalu

Pořadatel Letních shakespearovských slavností v Ostravě Andrej Harmečko označil zpřísnění opatření za informační blamáž.

Všichni upozorňují své návštěvníky, kteří mají zakoupené lístky, aby sledovali jejich webové stránky a profily na sociálních sítích, kde je budou informovat o následujících krocích.

Na NeFestival Colours míří Tata Bojs i 123minut

Festivaly

Na sociálních sítích Nefestivalu se už ale návštěvníci akce velmi zlobí. „Takže dvě koupené akce, Coloursy a Nefestival, a obě zrušené. Kde jako mám na to brát? Už je toho opravdu moc,“ zlobí se zde například Veronika Petrovičová.

„Jak to máme jako vše zrušit z hodiny na hodinu? Je to normální? Vše je zaplacené. Doufám, že všichni podáme společnou žalobu na stát,“ zlobí se zase Petr Nový. „Je to prasárna největšího kalibru. Je to plivnutí od státu nejen na Ostravu, ale celý Moravskoslezský kraj. Z hodiny na hodinu? To se nedělá!“ píše na facebookové stránce Nefestivalu zase Jan D.

Lidem vadí i roušky

Obyvatelé kraje se navíc pozastavují i nad některými zavedenými opatřeními. „Takže my tady v Rýmařově máme za celou dobu pandemie jen pár případů a teď na to doplatíme, protože zanedbali situaci na Karvinsku kolem dolů a uteklo jim to do celého kraje?“ ptá se Jana Špačková na facebookovém profilu Moravskoslezského kraje.

Do Moravskoslezského kraje se vracejí povinné roušky a večerka pro restaurace

Koronavirus

I další lidé zde oslovují hejtmana kraje a ptají se ho, proč na Bruntálsku, kde je minimum nakažených po celou dobu, musí platit tato opatření?

„Takže kvůli vyhasínajícímu ohnisku na dolech mezi horníky, kterým vlastně nic nebylo, se budou lidi v Bruntále dusit v rouškách. Doufám, že přijde občanská neposlušnost,“ rozčiluje se zase Jirka Mrázek.

„Já nevidím smysl v opatření v dopravě. Bydlím na rozhraní Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Takže do práce v autobuse budu chvíli roušku mít a na Olomoucku si ji sundám. Má to smysl?“ ptá se zase pan Horák z Petrovic na Bruntálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám