Hlavní obsah

Vojtěch: Epidemie nejde dobrým směrem. Zkrátí se doba platnosti testů i karantény

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních týdnech rostou počty nakažených covidem-19 i hospitalizovaných. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se epidemie nevyvíjí dobře, zkrátit na jeden den by se proto podle něj měla platnost antigenních testů, na tři dny pak u PCR testů. Karanténu bude také možné ukončit po negativním PCR testu po týdnu. Vojtěch také uvedl, že chce jednat o ukončení proplácení koronavirových testů z pojištění.

Adam Vojtěch: Zkrátí se doba platnosti testů i karantényVideo: Novinky

 
Článek

„Musím bohužel konstatovat, že epidemie se nevyvíjí úplně dobrým směrem. Čísla jsou rostoucí ve všech indikátorech. V tuto chvíli se pohybujeme na realistické křivce, počty nakažených, ale i hospitalizovaných rostou,” zhodnotil vývoj epidemie na tiskové konferenci Vojtěch.

Za čtvrtek v Česku přibylo 1534 nových případů nákazy, což je nejvyšší číslo od 11. května, kdy laboratoře odhalily 1691 případů. Pro srovnání, minulý čtvrtek bylo zaznamenáno 987 nově nakažených.

Přestože podle něj, a dokládají to i data, hospitalizovaných pacientů s covidem-19 přibývá, omezování nemocniční péče není na stole.

Počty lidí s covidem v nemocnicích rostou, očkovaných je třetina

Domácí

„Celková zátěž nemocnic je nízká. Jsme okolo tří procent celkové kapacity. Není tu v tuto chvíli krize ve smyslu omezování péče. Nicméně v tuto chvíli je trend rostoucí a lidé si musí uvědomit, že situace je nesporně dána zejména nižší proočkovaností, než bychom potřebovali,” konstatoval Vojtěch.

Aktuálně je proočkovanost české populace 67,5 procenta.

„Jdeme do období respiračních chorob, jdeme do podzimního období, a pokud se nezvýší proočkovanost, tak se situace v nemocnicích může zhoršovat,” apeloval na veřejnost ministr, aby se lidé nechali očkovat.

Kratší karanténa i doba platnosti testů

Kvůli zhoršující se situaci ministerstvo zdravotnictví hodlá přistoupit ke změně některých opatření.

Resort navrhne, aby se zkrátila doba platnosti koronavirových testů. Antigenní test byl nyní uznáván až tři dny po odběru, PCR test týden. Nově by to mělo být u antigenu den a u PCR testu tři dny.

Babiš dostal třetí dávku vakcíny

Domácí

„Myslíme si, že zejména v této době je to naprosto zásadní. Navrhujeme zkrácení PCR na tři dny a u antigenních testů na jeden den tak, aby systém byl více validní v době, kdy se virová nálož v populaci zvyšuje,” oznámil ministr.

Zkrátí se také karanténa, která je nyní stanovena na 14 dní. Karanténu bude nově v případě negativního PCR testu možné ukončit po týdnu. „Je to spíše úleva pro rodiče a děti,” dodal Vojtěch.

Vojtěch už nechce testy zdarma

Ministr taktéž usiluje o znovuotevření diskuse ohledně ukončení proplácení testů z veřejného zdravotního pojištění.

„Je otázka, jestli v době, kdy máme naprosto dostupnou vakcinaci, která je plně hrazena, je vůbec ospravedlnitelné, aby testy byly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,” osvětlil.

Konec testů zdarma by měl podle hlavní české hygieničky Pavly Svrčinové nastat od 1. prosince, u dětí do 12 let by však měly zůstat i dál hrazené.

Plošná opatření pak resort podle Vojtěchových slov zavádět nechce. Opatření navíc současná vláda konzultuje s koalicí, která vyhrála volby a s největší pravděpodobností usedne v nové vládě.

Testy zdarma mají od prosince skončit, řekla hlavní hygienička

Domácí

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek představil nový odhad vývoje.

„Vzhledem k velké části populace, která dosud není očkovaná, a to včetně potenciálně zranitelných osob, stále hrozí rizikové scénáře vývoje,“ uvedl Dušek. Zatím se však podle něj spíše naplňuje realistický scénář.

Ten předpokládá, že v jednom dni bude na začátku listopadu v nemocnicích ležet 500 až 700 covidových pacientů. Ve stejném období by pak na JIP mohlo ležet sto až 200 pacientů.

„V rizikovější variantě scénář říká, že se dostaneme na 1000 hospitalizovaných v jeden den. Tento scénář nelze odmazat, protože je tu stále mnoho neočkovaných lidí. Současně v tomto scénáři nelze vyloučit, že se dostaneme k 250 pacientům na JIP v jednom dni na začátku listopadu,” předestřel horší variantu Dušek.

Podle dat platných k 15. říjnu je v nemocnici hospitalizováno 407 koronavirových pacientů, což odpovídá hodnotě 400, kterou ÚZIS odhadoval pro současnost v polovině srpna.

Z Maďarska či Finska se neočkovaným ztíží návrat do Česka

Koronavirus

Z toho na jednotkách intenzivní péče (JIP) leží 105 lidí. Podporu v podobě připojení na umělou plicní ventilaci vyžaduje 37 pacientů a dva jsou na přístroji ECMO zajišťujícím mimotělní oběh.

Ve srovnání s rokem 2020, kdy epidemie vypukla, jsou ovšem nynější čísla výrazně nižší. Dušek to přičítá efektu očkování, kdy dokončenou vakcinaci už má přes šest milionů lidí. Další lidé pak covid-19 prodělali, čímž taktéž získali určitou ochranu.

V nemocnicích končí pak podle Duška primárně lidé, kteří nejsou očkovaní. Zhruba 80 procent nově hospitalizovaných je neočkovaných.

„Počty v nemocnicích jsou zatím zvládnutelné, ale rostou. Nevyhnutelně porostou ještě dál, a zejména v návaznosti na relativně velkou skupinu nenaočkovaných lidí v populaci,” míní Dušek.

„Neočkovaní lidé se dříve nebo později nakazí a existuje riziko, že by mohli mít těžší průběh,” podotkl ministr při apelu na veřejnost.

Reklama

Související články

Babiš dostal třetí dávku vakcíny

Andrej Babiš (ANO) dostal třetí dávku očkování proti covidu-19. Přeočkovat se nechal v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. S prezidentem Milošem Zemanem,...

Výběr článků

Načítám