Hlavní obsah

Vojáci z Litvy se na skok vrátí odvolit do europarlamentu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin mohou lidé vybírat jedenadvacet českých zástupců do Evropského parlamentu. Kvůli volbám se na skok do Česka vrátí 32 vojáků z mise v Litvě, aby mohli vhodit svůj hlas do urny.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci trénují s litevskými kolegy i rychlou pomoc po zranění v boji (ilustrační foto)

Článek

„Europoslanci, včetně 21 českých, budou mít v příštích pěti letech vliv i na další budování společné obranné a bezpečnostní politiky. O možnost volit požádali také naši vojáci působící v misích, samozřejmě jim to rádi umožníme,“ napsal na sociální síti ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Na rozdíl od sněmovních či prezidentských voleb Češi v zahraničí na ambasádách volit nemohou. Jediná možnost je tedy návrat domů.

„Armáda vyšla vstříc 32 vojákům z mise v Litvě, kteří chtěli volit do Evropského parlamentu. Na tu dobu jim tedy poskytla volno, cestu do ČR si hradí sami,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek s tím, že vojáci z jiných misí o tuto možnost nepožádali. V Litvě slouží aktuálně 230 českých vojáků.

Jen dva kroužky

V eurovolbách občané mají na výběr ze 39 kandidátek s 842 kandidáty. S pořadím jmen může zamíchat kroužkování, proti obvyklým čtyřem však v tomto případě mají voliči k dispozici jen dva kroužky na kandidátce, kterou si vyberou. Pokud někdo označí víc jmen, hlas zůstane platný, k jeho preferencím se ale přihlížet nebude.

Největší naději si dělají sněmovní strany, s jejich výsledkem ale může zamávat účast. Celkem má europarlament 751 poslanců, a i když se po brexitu jejich počet sníží, Česku 21 mandátů zůstane.

Okrskové komise, jichž je 14 755, sečtou hlasy hned v sobotu odpoledne a výsledky pošlou Českému statistickému úřadu. Souhrnné výsledky ale ČSÚ zveřejní až v neděli po 23. ho­dině. Podle unijních pravidel se tak stane poté, co se uzavřou poslední volební místnosti, což bude v Itálii právě ve 23 hodin.

Stranám, které získají alespoň procento platných hlasů, stát vyplatí 30 korun za hlas na úhradu volebních nákladů. V roce 2014 takto 11 uskupení dostalo celkem 42,5 milionu korun. Do EP ale prošlo jen sedm uskupení, která překročila pětiprocentní hranici.

Měsíc na frakce

Po volbách budou mít v červnu noví europoslanci měsíc na to, aby vytvořili frakce a vybrali kandidáty do výborů. První plenární zasedání nového europarlamentu proběhne až začátkem července. Mandát poslancům, kteří svůj post neobhájí nebo už nekandidují, skončí 30. června. Přechodně tak bude víc poslanců, než je počet míst v europarlamentu.

Před pěti lety získaly ANO, soc. dem. a TOP 09 se Starosty a nezávislými po čtyřech europoslancích, lidovci a KSČM po třech křeslech, ODS dva zástupce a Svobodní jeden mandát. Tehdy k urnám přišlo jen 18,2 procenta voličů, zatímco v letech 2004 a 2009 to bylo o deset procent víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám