Hlavní obsah

Vodní zákon pamatuje i na sucho

Právo, sp

Na podzim schválená novela vodního zákona, která začne platit od 1. ledna, umožní lépe zvládat i kritické stavy sucha. Úřady budou moci nakládání s vodou lépe regulovat.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ilustrační foto

Článek

Operativní řízení bude obdobné jako za povodní. Nová část zákona, nazvaná Zvládání sucha a stavu nedostatku vody, vymezuje rámec pro monitoring sucha, odpovědnost příslušných orgánů při přijímání opatření i kontrolní mechanismy.

Dlouhodobé sucho v Česku je dočasně zažehnané

Domácí

Počítá s vytvořením krajských komisí, které budou moci nařídit i zákaz užívání vody, třeba k zalévání či k napouštění bazénů. Intenzita sucha se vyhodnotí na základě měření hodnot srážek, průtoků a zásob povrchové a podzemní vody. Indikátory týdně počítá monitorovací a předpovědní systém HAMR (Hydrologie, Agronomie, Meteorologie, Retence), který vyvinuli experti speciálně pro podporu operativního řízení během sucha.

Indikátory podle intenzity dělí sucho na mírné, silné a mimořádné. V případě výskytu silného nebo mimořádného sucha vydá Český hydrometeorologický ústav výstražnou informaci a zveřejní ji v systému výstražné služby. Vodoprávní úřad poté na úrovni kraje situaci posoudí a vyhodnotí, zda území hrozí nedostatek vody.

Odpadní voda v Bečvě splňovala limity, oznámila inspekce

Domácí

Krajská komise pro sucho bude oprávněna vyhlásit i odvolat „stav nedostatku vody“ a při jeho platnosti uložit opatření, například zprovoznění záložního zdroje vody, mimořádnou manipulaci na vodním díle, případně může odběry pitné vody regulovat.

Novostavby musí počítat s dešťovkou

Stavebníci budou mít nově povinnost hospodařit s dešťovou vodou u novostaveb i u větších rekonstrukcí budov tak, aby zajistili akumulaci srážkové vody a její využití, popřípadě její vsakování na pozemku či výpar. Teprve když stavebník prokáže, že to objektivně nelze realizovat, může být povolen regulovaný odtok dešťovky z pozemku

Reklama

Výběr článků

Načítám