Hlavní obsah

Vleky se musí zastavit. Horší nadílku jsme dostat nemohli, reagují provozovatelé

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horší vánoční nadílku jsme snad ani dostat nemohli, okomentovali provozovatelé skiareálů napříč republikou vládní verdikt posunout Česko od 27. prosince do 5., posledního stupně protiepidemického systému (PES). Ředitel Asociace horských středisek Česka Libor Knot vnímá postup vlády spíš jako politické rozhodnutí, aby nebylo nutné zdůvodňovat možné výjimky.

Foto: Vladislav Prouza

Sjezdovky se načas kvůli vládním opatřením vylidní

Článek

„Rakousko vyhlásilo tvrdý lockdown a skiareály dál jedou,“ srovnává Knot.

Vleky a lanovky se zastaví po devíti dnech po vcelku úspěšném rozjezdu. Vlekařům se nestačil vrátit ani zlomek z milionů korun, investovaných do rozjezdu nejisté sezony. Včetně investic do protiepidemických opatření.

„I když se to dalo čekat, do poslední chvíle jsme doufali ve výjimku. Hlavně kvůli skutečnosti, že pohyb na horách patří mezi nejméně rizikové aktivity a člověk zde naopak získává přirozenou imunitu,“ tvrdí ředitel společnosti SKIMU z krkonošské Horní Malé Úpy Martin Buček.

PŘEHLEDNĚ: Jak se v neděli zpřísní opatření

Domácí

Skiareály patří do kategorie zasažené pátým stupněm PES spolu s horskými hotely a penziony nejcitlivěji. Zima představuje po horské podnikatele tradičně největší zdroj příjmů, z něhož vesměs žijí po zbytek roku.

„Jedna zpackaná zima sice ještě nemusí znamenat katastrofu. Ovšem to, že někdo přežije, neznamená, že ho to nadlouho nepostihne. Předpokládám, že některé vlekařské firmy skončí. Potom záleží na tom, jestli techniku instalovanou na svazích vůbec někdo koupí,“ předjímá šéf Ski Centra v orlickohorském Deštném Petr Prouza.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kvůli vládním opatřením stran epidemie koronaviru se zavřou sjezdovky

Startu lyžařské sezóny se mohla v pátek 18. prosince kvůli počasí omezeně zúčastnit maximálně třicítka z možná sto třiceti českých skiareálů. Pokračovat v provozu chtěla mezi zimními svátky odhadem dvacítka. Zbytek chtěl využít čas mezi svátky, kdy meteorologové slibují pád teplot pod bod mrazu, k výrobě technického sněhu.

„Výrobu sněhu kvůli nucené odstávce areálu nezastavíme. Chceme být připraveni na okamžik, kdy se vrátíme do čtyřky. Nepředpokládám, že pětka bude trvat celou zimu,“ míní Prouza, podle něhož mnohé skiareály položí hlavně splátky úvěrů.

„To, že stát pošle s půlročním zpožděním kompenzace na mzdy, je nespasí,“ podotkl. Rozběh středně velkého skiareálu trvá po nucené odstavce dva až tři dny a spolyká další peníze. Nejde jenom o to stisknout knoflík lanovky.

Blatný chce znovu posoudit rizikovost různých aktivit, některé by mohly zůstat povolené

Domácí

„Když nám minulé pondělí řekli, že můžeme v pátek začít, šlo o skutečně perné tři dny, a to už byl vyrobený sníh. Sezonní pracovníky taky neseženeme ze dne na den,“ vzpomněl Prouza. „Není to jako třeba u fitcenter, kde stačí rozsvítit světla v tělocvičně,“ podotkl Knot, jehož horská asociace hodlá požádat o přiměřené kompenzace.

„Programy covid na skiareály vesměs nefungují. Specifika lyžařského byznysu spočívá v tom, že během tří zimních měsíců musíme vydělat na celý rok. Každý měsíc, kdy stojíme, se rovná čtyřem měsícům provozu běžné firmy. Naše nákladovost je přitom obrovská. Čas od Vánoc do začátku ledna znamená pro skiareály v sezoně ztrátu třiceti procent tržeb,“ tvrdí Knot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám