Hlavní obsah

Vládní vánoční poradna: Pod stromeček respirátory a dluhopisy

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po doporučení ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) přišel s tipem na vánoční dárky i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Lidem na tiskové konferenci doporučil, aby své blízké, kteří jsou v seniorním věku, podarovali sadou respirátorů třídy FFP2. Vánoce jsou podle ministra zároveň ideální dobou pro pobyt v karanténě či izolaci.

Jan Blatný a Alena Schillerová doporučují vánoční dárkyVideo: ČTK/ Twitter

 
Článek

Zatímco Schillerová u lidí přes své sociální sítě lobbovala za nákup státních dluhopisů, které by pomohly pokrýt plánované schody rozpočtu a správu narůstajícího státního dluhu, Blatný coby lékař myslí primárně na zdraví občanů.

Narůstající počty nově potvrzených případů i další data ukazují, že epidemie koronaviru znovu nabírá na síle a znovu také hrozí přehlcení zdravotního systému.

Dejte dětem pod stromeček dluhopis, vyzývá Čechy Schillerová

Vánoce

„Budeme-li ve styku se seniorem, nosme FFP2 respirátory. Budu velmi apelovat všechny seniory, aby nosili respirátory i oni sami, chrání tím zejména sebe,” nabádá ministr.

Záhy se po vzoru Schillerové dostal i k doporučením, čím obdarovat své blízké pod stromečkem. „Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče je velká sada respirátorů FFP2. Může jim nejen zachránit život, ale umožnit, že se nedostanou do nemocnice nebo do potíží,” vyzval ministr s tím, že rozhodně z jeho strany nejde o nějaký humor.

Vánoce s testem a v izolaci

Ministr zároveň vyzval lidi k testování, a to nejen v okamžiku, kdy budou mířit na setkání se staršími příbuznými. Apeloval rovněž, aby lidé výsledky testů respektovali.

Šíření epidemie zrychlilo, zpřísnění na čtvrtý stupeň PES je na dohled

Domácí

„Kromě toho, že vaši prarodiče pravděpodobně neonemocní, bude to mít význam i v tom, že zůstanou otevřené obchody,” naznačil. „Ti z nás, kteří budou pozitivní, mají na Vánoce zrovna velice dobrý čas zůstat doma, prožít si karanténu nebo izolaci a nepřenést nemoc dál,” doplnil ministr.

„V lednu pak nemusíme číhat na katastrofu, ale může to být mnohem příjemnější, než se teď obáváme,” dodal ministr s tím, že letošní Vánoce budou nepochybně jiné, ale může jít podle něj o „smysluplnou změnu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám