Hlavní obsah

Průmysl má vést Havlíček, dopravu Kremlík, oznámil premiér

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem oznámil návrhy na nové ministry. Ministra dopravy Dana Ťoka, který odchází na vlastní žádost, vystřídá Vladimír Kremlík. Ministerstvo průmyslu a obchodu místo Marty Novákové povede Karel Havlíček.

Záznam: Vystoupení premiéra Andreje Babiše po jednání o změnách ve vládě s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Navrhnul jsem panu prezidentovi dvě změny v naší vládě. Myslím, že to bylo oznámeno ze strany ministra Ťoka i paní ministryně Novákové. Navrhnul jsem místo paní Novákové pana Havlíčka, místo pana ministra Ťoka pana Kremlíka, který pracoval na ministerstvu dopravy,” oznámil Babiš.

„Pan prezident se chystá na návštěvu Číny, domluvili jsme se, že ta výměna proběhne 30. dubna ve 14 hodin. Za ten čas pan prezident s těmi kandidáty bude mít čas si promluvit,” dodal premiér.

Foto: Novinky.cz s ČTK, ČTK

Karel Havlíček (vpravo) a Vladimír Kremlík

Havlíček v současnosti působí jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, několik let šéfuje Asociaci malých a středních živnostníků.

Výběr Havlíčka odpovídá tomu, co v poslední době říká Babiš: Že se hnutí ANO chce zaměřit na podnikatele a živnostníky. Právě za jejich zájmy Havlíček dlouhá léta bojoval. Havlíček se také účastnil Babišovy nedávné cesty do USA.

Kremlík působí jako náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Babiš už dříve nastínil, že na resortu dopravy chce manažera a ne politika hnutí ANO.

Babiš řekl, že Kremlík je předmětem různých pomluv. „Dostávám stále anonymy e-mailem, sms na něj. Pan Kremlík má prověrku NBÚ na tajné,“ zdůraznil Babiš.

Ťok končí sám, Novákovou vymění Babiš 

Ministryně Nováková oznámila svůj konec ve funkci v prohlášení, které zaslala e-mailem s tím, že Babišovo rozhodnutí respektuje.

„Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem,” uvedla ministryně.

Proč chce Babiš Novákovou sesadit, nechtěl komentovat. „S paní Novákovou jsem o tom mluvil, není jednoduché přijít z privátního sektoru a nastoupit do státní správy, která funguje jiným způsobem. Není důvod, abych rozebíral všechny důvody. Ale není důvod, že končí kvůli tomu incidentu na té recepci (vykázání pozvaného diplomata Tchaj-wanu z akce ministerstva na žádost čínského velvyslance),“ poznamenal premiér.

Někdejší prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu se vryla do paměti hlavně svými výroky o drahých mobilních datech. Prohlásila, že si za ně Češi mohou sami, protože je nekupují.

Kritiku si v poslední době vysloužila také za to, že ministerstvo vykázalo na žádost čínského velvyslance zástupce Tchaj-wanu ze setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Dan Ťok oznámil konec svého vládního angažmá už v pondělí v rozhovoru pro Novinky. Řekl, že ho unavily útoky, proti kterým se pořád musel bránit, a že se změnilo i hnutí ANO.

Ťok byl nejdéle sloužícím ministrem dopravy v Česku, na resortu vydržel čtyři a půl roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Spekulovalo se také o tom, že v rámci rekonstrukce vlády by mohl skončit i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek nebo ministr školství Robert Plaga. Podle informací Novinek ale takové změny nejsou momentálně na stole.

Babiš připustil, že k nějakým změnám ale v budoucnu ještě může dojít. „S panem prezidentem jsme se bavili o celé vládě, vyloučit to nemůžu,” prohlásil ve středu premiér.

ČSSD ministry měnit nechce

Zatímco Babiš vymění dva ministry, koaliční ČSSD, která má pět resortů, žádné rošády neplánuje. Premiér Babiš sice tlačil na šéfa soc. dem. Jana Hamáčka, aby rekonstrukci kabinetu udělali společně, Hamáček ale nevidí důvod nějaké ministry měnit a dlouhodobě to odmítá.

Kritice v minulosti čelil sociálnědemokratický ministr kultury Antonín Staněk za to, že křtil knihu poslance a bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka. Staňkovi je také dlouhodobě vyčítáno, že je nejslabším a nejméně viditelným ministrem za ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Ve druhé vládě Andreje Babiše zatím došlo ke dvěma změnám, přičemž obě se odehrály hned zkraje jejího působení. Po plagiátorských kauzách loni v létě skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).

Výběr článků

Načítám