Hlavní obsah

Schillerová chce důchodcům dát jednorázově přes tisícovku už letos

Právo, svj, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce důchodcům dát letos navíc k důchodům jednorázovou platbu přes 1000 korun. Serveru Blesk.cz řekla, že peníze by lidé dostali asi kolem Vánoc.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Představitelé vládní koalice se v posledních týdnech opakovaně předháněli v návrzích na zvýšení důchodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) nejprve koncem července navrhl změnu valorizace, tedy zákonného navýšení měsíční částky důchodů, od ledna 2021 ze zhruba 840 na 900 Kč.

ČSSD pak navrhla přidání nad rámec zákonné valorizace až o 400 Kč. Babiš následně prohlásil, že by to mohlo být až o 500 Kč.

Bartošek: Podpoříme vyšší penze nad valorizaci o 150 korun měsíčně

Domácí

Schillerová nyní uvedla, že by mohli důchodci dostat peníze navíc ještě v letošním roce, a to jako jednorázovou platbu. „Třeba někdy okolo Vánoc. Máme na to v koalici hodně společný názor,“ řekla serveru Blesk.cz. „O té částce, jaká by to měla být, jsme se také už bavili, ale je neseriózní ji teď říct, dokud není ještě úplně dojednaná,“ dodala. Doplnila ale, že platba by přesahovala 1000 korun.

Maláčová: Sedneme si na to

„Paní ministryně říká každý den něco jiného. Sedneme si na to. V každém případě chci pro seniory peníze nad zákonnou valorizaci,“ napsala Právu v reakci na vyjádření Schillerové ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Bizarní představa, zamítl Ústavní soud poslanecký návrh na změnu valorizace důchodů

Domácí

Už před dvěma týdny přitom pro Právo spolu s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem uvedla, že chce od ledna zvýšit důchody podle zákonné valorizace, tedy měsíčně v průměru přibližně o 900 korun, a navíc buď důchodcům přilepšit třemi až čtyřmi stovkami měsíčně, nebo všem zaslat jednorázový příspěvek 5000 korun.

Důchody se zvyšují podle zákona vždy od ledna o růst cen a polovinu růstu reálných mezd za stanovené období. Pro výpočet se používá průměrný důchod z června, reálný růst výdělků, průměrná mzda z předchozího roku a roční inflace. Průměrný starobní důchod byl koncem března 14 397 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám