Hlavní obsah

Vláda znovu schválila pokuty pro právnické osoby

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) v pondělí poslala nové Sněmovně návrh novely krizového zákona, která zavádí možnost pokutovat právnické osoby za nedodržování protiepidemických opatření. Sankce může dosáhnout až tří milionů.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 25. 10. 2021.

Článek

Normu kabinet neprosadil počátkem roku v Senátu a na přehlasování veta nenašel ve Sněmovně dost hlasů.

Novelu posoudí až nová Sněmovna, která se poprvé sejde 8. listopadu. „My jako opozice to budeme podporovat, protože příští koalice by to měla mít. Nějaké kompetence by tady měly být,“ uvedl premiér. Dodal, že několik týdnů do ustavení nové dolní komory návrh počká.

Po návratu do Česka už lidé nebudou muset do samoizolace

Koronavirus

Novela má dát policistům a strážníkům obecné právo kontrolovat dodržování restrikcí a řešit porušení povinností nejen jednotlivců, ale i podnikatelů a firem pokutou na místě.

Návrh kabinet připravil koncem loňského roku kvůli koronavirové krizi, protože zákonný podklad pro ukládání pokut podnikatelům a firmám za porušování restrikcí vydaných na základě krizového zákona chyběl.

Senátoři zamítnutí novely zdůvodňovali tím, že horní hranice pokuty je neúměrně vysoká a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady restrikcí. Uvedli také, že vláda přijímá opatření náhle, je v nich spousta výjimek a opatření jsou proto nepřehledná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám