Hlavní obsah

Vláda znovu posvětila sporné zakázky za miliardy

Právo, Novinky, Oldřich Danda, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí na žádost ministerstva obrany znovu posvětila miliardové zakázky na modernizaci vrtulníků a částečně i tanků, které na začátku roku sama obrana pro jistotu zastavila a nechala prověřit, proč se jejich cena zvedla o stovky milionů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zakázku na modernizaci 33 kusů tanků T-72M4CZ obrana přehodnotila už v létě a seškrtala zpět na původní cenu 1,1 miliardy, ale v případě vrtulníků zjistila, že navýšení ceny na 1,458 miliardy je na místě.

„Modernizaci vrtulníků už vláda schválila, ale protože došlo k navýšení ceny zakázky o 500 milionů korun, nechtěli jsme opakovat situaci jako u radarového systému Věra NG a informaci vládě ministerstvo předložilo znovu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Armáda si neví rady s nákupem kulometů z Belgie

Domácí

Když se na začátku roku rozpoutala bouře kolem nákupu pasivních radarů Věra NG, za které dalo ministerstvo obrany dvojnásobek, než mu jej posvětila vláda, obrana raději sama začala hledat další předražené kontrakty. A našla modernizaci tanků a vrtulníků, kterou mají pro armádu realizovat státní podniky.

Tanky by měl technicky zhodnotit státní podnik VOP z Nového Jičína. Vrtulníky pro armádu spravuje státní podnik LOM Praha.

Cenu zvýšila výroba prototypu

Se zakázkou na modernizaci vrtulníků původně přišel na vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) loni 4. listopadu. Tehdy byla předpokládaná cena 958 milionů korun. Ale za čtyři měsíce se cena zvedla o půl miliardy korun.

Původní cena počítala s tím, že státní podnik LOM zabuduje do všech 15 vrtulníků nové palubní odpovídače a u osmi vrtulníků vymění radiostanice a namontuje nový radionavigační systém.

České vysílačky armáda nechce, preferuje americké

Domácí

K navýšení ceny došlo hlavně kvůli tomu, že obrana do zakázky nově započítala i výrobu prototypového vrtulníku za 350 milionů korun.

„Jde o plně modernizovaný stroj, na kterém se budou dělat vojskové a kontrolní zkoušky. Původně se měl dělat v rámci jiného projektu a teprve pak se podle něj měly modernizovat ostatní stroje. Teď se to logicky sloučilo do jediné zakázky,“ vysvětlil mluvčí Pejšek. Dalších 150 milionů půjde na kryptografické a satelitní zařízení a také na zdravotnické sety.

Váhání obrany s albatrosy brzdí prodej do ciziny

Domácí

V případě tanků vláda v pondělí samotnou zakázku už nemusela znovu projednávat, protože obrana se vrátila k původní a vládou již schválené variantě a smlouvu se svým státním podnikem VOP CZ už letos v září podepsala.

V pondělí ale ministr Metnar chtěl, aby vláda státnímu podniku odsouhlasila smlouvy na nákup materiálu k modernizaci za 630 milionů bez DPH. Nejvíce – 492 milionů – bude stát nový systém řízení palby od italské firmy Leonardo.

Babiš: Na armádě šetřit nebudeme

Domácí

Původně zakázku na modernizaci tanků vláda vzala na vědomí 17. června 2019. Předpokládaná hodnota zakázky byla 1,098 miliardy. Státní podnik VOP ale překvapil ministerstvo smlouvou na 1,8 miliardy korun, protože chtěl v tancích vyměnit i pohonné jednotky a protipožární systém. Ministerstvo ale rozhodlo, že nové motory nejsou potřeba.

„Na základě opětovného posouzení a vzhledem k současnému stavu pohonných jednotek bylo rozhodnuto o zabezpečení modernizace systému řízení palby, komunikačních a navigačních systémů a protipožárního systému,“ řekl Pejšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám