Hlavní obsah

Vláda zítra opatření nezpřísní, řekl Babiš

Novinky, alt
Aktualizováno

Kabinet nebude v pondělí řešit zpřísnění opatření v Česku. Řekl to premiér Andrej Babiš v České televizi. Vláda zpřísnění podle něj projedná nejdříve ve středu. Index PES se už několik dní nachází v pátém stupni, opatření platí pro čtvrtý stupeň s řadou výjimek. Podle Babiše je teď situace trochu jiná než v říjnu, protože fungují antigenní testy a zatím neroste počet lidí v nemocnicích.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Podle Babiše by měl s návrhem na zpřísnění opatření přijít ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný. Připomněl, že kabinet také musí požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který platí do 23. prosince.

V Česku nyní platí čtvrtý stupeň, ovšem zůstávají otevřeny všechny obchody a služby. Babiš nechtěl v ČT spekulovat, zda se v případném pátém stupni zavřou.

Babiš bude zmocněncem pro očkování sám

Domácí

V Česku v posledních dnech přibývá nakažených. Za sobotu to bylo 5281, což je o 1600 víc než minulou sobotu. Roste i reprodukční číslo R, které je nyní na hodnotě 1,2. Podle ministerstva zdravotnictví ale klesl počet hospitalizovaných osob v porovnání s pátkem asi o 350. V nemocnicích je nyní 4484 lidí, ve vážném stavu je 592 z nich, což je o devět méně než v pátek.

Index protiepidemických opatření PES je už třetí den na hodnotě 76, ovšem se započtením antigenních testů, s nimiž chce ministerstvo zdravotnictví v rozhodování více počítat, je index na hodnotě 66, což odpovídá čtvrtému stupni.

Kabinet by ale měl podle Babiše v pondělí projednat, zda Česko zruší leteckou dopravu do Británie. Tam se objevila nová mutace koronaviru, která údajně není nebezpečnější, ovšem mnohem rychleji se dokáže šířit.

Mutace viru není pod kontrolou, přiznala Británie. Evropa reaguje

Koronavirus

Lety už zrušilo například Nizozemí nebo Belgie.

Reklama

Výběr článků

Načítám