Hlavní obsah

Vláda zatím prostředky na Grand Prix nedodá

Právo, Novinky, val, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda zatím nerozhodla o tom, zda poskytne 30 miliónů korun na Grand Prix. Ministr školství Marcel Chládek byl pověřen, aby jednal s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem (oba ČSSD), zda je kraj ochoten převzít odpovědnost za notifikaci. Pokud splní podmínky notifikace, pak dotaci dostane.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

„Není možné nyní tu dotaci předat se zodpovědností, abychom neporušili evropské právo. Nikdo z příjemců se s plnou zodpovědností nehlásí k tomu, aby prošel notifikačním procesem,“ řekl po jednání vlády ministr školství Chládek.

Nezisková organizace Autoklub ČR, která je zprostředkovatelem dotace, ani brněnská obchodní společnost Automotodrom, která má smlouvu s pořadatelem, podle Chládka nechtějí převzít zodpovědnost za proces notifikace.

Ochotu se o to postarat ale podle něj převzal jménem Jihomoravského kraje jeho hejtman Hašek. „Vzhledem k tomu, že je tu nabídka Jihomoravského kraje, a po jednání s panem hejtmanem jsme se dozvěděli, že jsou ochotni převzít zodpovědnost za notifikaci, tak jsem dostal úkol od vlády, abych jednal s Jihomoravským krajem,“ řekl Chládek. „Pokud Jihomoravský kraj splní podmínky notifikace, tak nic nebrání tomu, aby vláda České republiky tyto finanční prostředky přeposlala,“ dodal.

S Haškem se mají dohodnout do 7. ledna.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že je vláda připravena konání Velké ceny podpořit, pokud Jihomoravský kraj splní stanovené podmínky. Zároveň ale podotkl, že „vláda tady není od toho, aby garantovala konání Velké ceny v Brně“.

Hrozí konec Velké ceny Brna

Pokud by peníze od vlády nešly, mohlo by to znamenat konec pro motocyklovou Grand Prix. Po letošním ročníku zůstal totiž třicetimiliónový dluh, který je nutné uhradit. Jinak hrozí, že španělská společnost Dorna, pořádající motocyklový šampionát, přestěhuje závod jinam.

Vláda již v červenci peníze na tzv. zalistovací poplatek pro španělského pořadatele, který rozhoduje o tom, zda závod bude zařazen do seriálu mistrovství světa, slíbila. Do věci se ale vložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který požádal o prošetření dotace ministerstvo školství.

To se obrátilo na Evropskou komisi (EK), aby posoudila, zda nejde o tzv. nedovolenou veřejnou podporu. „Nenechám se kvůli motorkám v Brně zavřít,“ nechal se tehdy slyšet Chládek.

Z EK přišlo vyjádření, že bude-li příjemcem tak jako v minulosti Autoklub ČR (AK ČR), tedy nestátní nezisková organizace, pak je vše v pořádku. Pokud by ovšem jím nebyla nestátní nezisková organizace, pak by bylo nutné před rozhodnutím vlády nové vyjádření EK.

A v tom je problém. Pořadatelem akce není AK ČR, který je jen zprostředkovatelem dotace, ale brněnská obchodní společnost Automotodrom, která má smlouvu s Dornou. AK ČR každý rok uzavíral dohodu s oběma pořadateli – španělským a brněnským.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám