Hlavní obsah

Vláda zamázla mimořádnou schůzi Sněmovny. Opoziční show, glosoval Hamáček

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní většina ve čtvrtek stopla mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, jež se kvůli hrozbě koronaviru sešla v polovičním počtu. Proti opozici se postavili i komunisté, kteří se při schvalování programu schůze k pomoci OSVČ a menším firmám také zdrželi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček

Článek

Mezi samotnými iniciátory schůze byli poslanci ODS, TOP 09, STAN a lidovců. Jak sdělila Novinkám místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, její strana k diskuzi přizvána nebyla. Ačkoli Piráti neměli předložený jediný návrh, program schůze podpořili.

Zmiňovaná čtveřice poslaneckých klubů prezentovala před začátkem jednotlivé body, které považují za palčivé a jejich projednávání by mohlo podle nich pomoci občanům. Šlo například o prodloužení prominutí sociálních odvodů malým firmám a sociálního pojištění živnostníkům do konce roku nebo o státní příspěvky pro kraje.

Lidé starší 60 let dostanou respirátor a pět roušek, rozhodla vláda

Domácí

Již dříve ale ze strany vlády zaznělo, že téma koronavirové pomoci bude projednávat dolní komora v příštím týdnu, a tak není k mimořádné schůzi důvod.

Jak ale upozornil předseda ODS Petr Fiala, jednání v následujícím týdnu obnáší stovky návrhů, a tak hrozí, že se na opoziční návrhy nedostane.

Zaneprázdněný Hamáček

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) k tomu dodal, že žádný z navrhovaných bodů stejně neměl souhlasné stanovisko kabinetu, a tak nevidí důvod, proč by měla ČSSD jako vládní strana jejich přednostní projednávání podpořit. „Dá se očekávat, že to bude spíše opoziční show,” řekl před zahájením novinářům.

Přehledně: Jak to nyní bude s rouškami? Pozor, budou povinné i v práci

Domácí

Již v tu chvíli bylo navíc jasné, že hlasy opozice ke schválení programu stačit nebudou. „Čas využiji k tomu, abych zkoordinoval distribuci ochranných prostředků seniorům,“ vrátil se Hamáček ještě ke středečnímu jednání vlády.

Na základě nového rozhodnutí má každý občan starší 60 let poštou obdržet pět roušek a jeden respirátor. První by podle Hamáčka měly dorazit již po víkendu. Celkem má jít přibližně o dva miliony zásilek.

Adamová: Dění je turbulentní

Jelikož se tak na samotnou rozpravu nedostalo, vystoupili u diskusního pultíku před hlasováním pouze jednotliví předsedové s přednostními právy, kteří času využili také k hodnocení současné situace.

Zástupci opozice kritizovali zejména postup kabinetu v posledních týdnech. "Dění je poměrně dramatické a turbulentní ohledně nárůstu počtu nakažených,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Naučte se žít s covidem, radí Evropě ředitel WHO

Koronavirus

Ta apelovala, aby se k situaci vyjádřili i konkrétní ministři. Ti své možnosti vystoupit s výjimkou ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) a šéfa resortu vnitra Hamáčka nevyužili. Adamová dále kritizovala, že se schůze nezúčastnili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ani premiér Andrej Babiš (ANO).

Návrh programu mimořádné schůze nemohou poslanci upravovat. Buď jej schválí, nebo odmítnou. Projednávání aktuálního vývoje kolem pandemie jako další bod opozice přidat nemohla.

Zda se podaří některý z opozičních návrhů ve finále prosadit, by se mohlo ukázat již v příštím týdnu. Podle plánu mají poslanci opět zasednout v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám