Hlavní obsah

Lidé starší 60 let dostanou respirátor a pět roušek, rozhodla vláda

• Aktualizováno

Všichni občané starší 60 let dostanou respirátor a pět roušek, rozhodla vláda. Na dodání ochranných prostředků ze státních zásob České poště začnou hasiči a policisté pracovat ve čtvrtek ráno, uvedl vicepremiér ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Sandra Sanders, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hamáček o tom informoval na Twitteru. "Vláda dnes schválila distribuci jednoho respirátoru a pěti roušek všem občanům ČR starším 60 let. Hned zítra (ve čtvrtek) ráno na tom začnou pracovat policie a hasiči ve skladu v Opočínku, aby si pošťáci mohli tyto pomůcky převzít a postupně je dodávat občanům," uvedl Hamáček.

Kabinet před dvěma dny oznámil, že seniorům doručí ochranné prostředky přes Českou poštu v případě "výrazného zhoršení situace". Dodávka by měla být uskutečněna do tří dnů.

Zhorší-li se situace, senioři dostanou respirátory poštou, řekl Babiš

Domácí

Premiér Andrej Babiš dříve uvedl, že stát má nyní ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Vnitro podle Hamáčka zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2. Podle Českého statistického úřadu žilo v Česku ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let.

Aktuálně kabinet k distribuci podle Babiše uvolní tři miliony kusů respirátoru FFP2 a 15 milionů roušek. Do volebních místností pak půjde 3,2 milionu roušek. Podle Hamáčka bude distribuce stát asi 15 milionů a postupovat se bude podle registru obyvatel.

Po rekordních nárůstech počtu lidí s potvrzenou nákazou koronavirem v posledních dnech ve středu ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo mimo jiné povinnost nosit od čtvrtka roušky ve firmách, kancelářích a všech dalších vnitřních prostorách v celém Česku.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám