Hlavní obsah

Vláda v demisi slíbila Ostravě 1,7 miliardy na novou knihovnu, koncertní halu a galerii

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Memorandum o spolupráci při financování tří významných kulturních staveb v Ostravě podepsali ve středu ministr kultury Ilja Šmíd, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura. Na budoucí vědeckou knihovnu, koncertní halu a přístavbu Domu umění, tzv. Bílý stín, poskytne stát 1,7 miliardy korun.

Foto: Vizualizace archiv, Právo

Vizualizace návrhu vědecké knihovny tzv. Černé kostky“ pro Ostravu

Článek

Kromě vědecké knihovny, tzv. Černé kostky, na kterou dá stát 800 miliónů, se budou stát, kraj a město Ostrava spolupodílet i na tzv. Bílém stínu, tedy přístavbě ke Galerii výtvarného umění v Ostravě, která v současnosti nemá dostatečné kapacity pro edukační činnost. Další významnou novostavbou pak bude koncertní síň, která bude mít perfektní akustiku, nadstandardní kapacitu pro posluchače a zázemí pro Janáčkovu filharmonii Ostrava.

„Jsem přesvědčený, že se memorandum podařilo sjednat právě díky návštěvě vlády. Ty dva dny byly opravdu náročné, premiér a ministři objeli spoustu lokalit v kraji. Vzali jsme je na místa, která podporu státu vyžadují, takže si vláda mohla udělat obrázek o tom, co potřebujeme podpořit. Stávající prostory vědecké knihovny jsou opravdu v tristním stavu, jako vědci se mi při každé její návštěvě chce skoro plakat. Podobný dojem tento nevyhovující stav zřejmě udělal i na vládu, a tak jsme si plácli. Kromě podpisu dobrovolné dohody s Třineckými železárnami má tak návštěva vlády další konkrétní výsledek,“ řekl po skončení dvoudenního výjezdního zasedání vlády hejtman kraje Ivo Vondrák.

„Černá kostka, Bílý stín i nová supermoderní koncertní hala nám umožní být na světové úrovni. Jedinečná nová koncertní síň jistě přiláká do našeho kraje spoustu mezinárodně uznávaných interpretů a rovněž výjimečné projekty. Díky těmto třem stavbám se vysoká úroveň nabídky kultury v našem kraji ještě pozdvihne a přiláká spoustu obdivovatelů kultury napříč uměleckými obory,“ dodal náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám