Hlavní obsah

Vláda si hází klacky pod nohy. Babiš si měl přisvojit Hamáčkův návrh na plošné testování

ČTK, Dominika Jeřábková

Podle šéfa Ústředního krizového štábu, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) premiér Andrej Babiš (ANO) návrh na bezplatné testování obyvatelstva nejprve odmítal, v úterý si ho ale přivlastnil. Babiš v úterý prohlásil, že by měl stát umožnit před Vánocemi všem občanům dobrovolně a zdarma podstoupit antigenní test na covid-19.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Svého času jsme to navrhovali na vládě a bylo nám řečeno, že na to nejsou peníze. Pokud se od té doby vyvinula situace, tak to vítáme,“ sdělil ministr vnitra Novinkám.

Antigenní test se provádí stejně jako PCR vyšetření výtěrem z nosohltanu. Výhodou je mnohem rychlejší stanovení výsledku, a sice do 15 až 30 minut. Testy jsou levnější, vyšetření je ale méně spolehlivé.

Testy zdarma a pro všechny, plánuje Babiš před Vánoci

Domácí

Hamáček dodal, že premiérův návrh doposud ještě neprobrali ani uvnitř Ústředního krizového štábu, který se během podzimní vlny soustředí především na koordinaci krajů. Dojde na to podle něj ve středu. „Zejména nás to bude zajímat z hlediska toho, jak je to nachystáno. Testovat celý národ není jednoduchá věc,“ uvedl.

Odmítači plošného testování na Slovensku půjdou rovnou na 10 dní do karantény

Koronavirus

Odkazoval přitom na příklad ze Slovenska, kde plošné testování obyvatelstva proběhlo na sklonku října. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď proces tehdy označil za největší logistickou akci v novodobých dějinách země.

Babiš však již dříve uvedl, že nechce napodobovat slovenské plošné testování, naopak se mu líbí rakouský model, podle kterého má být hromadné testování dobrovolné. Hamáček zároveň Novinkám nepřímo naznačil, že do diskuse prozatím nebyl zapojen ani on sám.

Pošta propustí 1500 lidí, Hamáček žádá vysvětlení

Ekonomika

Podotkl však, že nápad každopádně stále podporuje, ale je teď podle něj nutné zaměřit se na to, aby se, pokud vláda záměr schválí, nepodcenily přípravy. „Určitě to ale pomůže,“ uzavřel Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám