Hlavní obsah

Vláda se postavila proti návrhu komunistů, aby novináři museli přiznávat majetek

Novinky, zpe
Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) nesouhlasí s tím, aby novináři veřejnoprávních médií museli podávat majetková přiznání. K novele, kterou předložil šéf KSČM Vojtěch Filip, vláda na pondělním jednání přijala negativní stanovisko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Předloha i přes nesouhlas vlády poputuje do Sněmovny, kde o ní rozhodnou poslanci. Filip už se nechal slyšet, že bude hledat podporu napříč spektrem.

Filip změnu navrhl v rámci novely zákona o střetu zájmů. Povinnost podávat majetková přiznání by se podle něj měla vztahovat na novináře médií veřejné služby, konkrétně ČTK, České televize a Českého rozhlasu.

Ať novináři ČT a ČRo zveřejňují své majetkové poměry, navrhli komunisté

Domácí

Majetková přiznání musejí podle současného zákona zveřejňovat veřejní funkcionáři. Kromě politiků se zákon o střetu zájmů týká členů bankovní rady ČNB i zastupitelů.

Od voleb novinářů šéf KSČM ustoupil

Filip argumentuje tím, že přehled o platech novinářů ve veřejnoprávních médiích je důležitý, protože se za jejich služby platí (v případě ČT a ČRo; pozn. red.) koncesionářské poplatky.

Šéf komunistů původně mluvil také o tom, že navrhne, aby byli novináři do veřejnoprávních médií voleni. Po kritice, která se na něj snesla, to označil za nadsázku.

Reklama

Výběr článků

Načítám