Hlavní obsah

Vláda brání Babiše proti Evropskému parlamentu

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, ber, ven

Česká vláda se ohradila proti částem rezoluce, kterou Evropský parlament (EP) přijal na téma střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO. Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) evropští poslanci rozhodovali bez znalosti věci a důkazní situace. Evropské orgány prošetřují Babišův střet zájmu už dva roky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Babiš

Článek

Podle návrhu usnesení, o němž v pondělí informovala ČTK, měl kabinet uvést, že se europoslanci textem rezoluce částečně vměšují do vnitřních a politických záležitostí členského státu. Rezoluce také podle vládních výtek narušuje presumpci neviny a předjímá výsledky unijních auditních řízení na téma Babišova střetu zájmů.

„Evropský parlament rozhodl bez znalosti věci a důkazní situace,” obhajovala v pondělí rozhodnutí vlády ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Podle ní jen státní zástupce, který Babišův údajný střet zájmu řeší, zná všechna potřebná fakta.

Babiš: Za rezolucí EP o střetu zájmů stojí čeští europoslanci

Domácí

Rezoluci, která konstatuje, že Babiš i přes převedení Agrofertu do svěřenského fondu zůstal jako premiér a zároveň hlavní beneficient fondu ve střetu zájmu, a evropské i národní dotace tak pobíral v rozporu s evropskými pravidly, předcházelo několikaleté prošetřování orgánů Evropské unie.

Střet zájmu konstatovalo nejprve právní oddělení Evropské komise a poté dva audity vypracované přímo komisí. Naposledy rezoluci schválil drtivou většinou Evropský parlament, a to na základě projednávání věci na evropském výboru pro rozpočtovou kontrolu a také po speciální misi vybraných poslanců výboru, kteří situaci zkoumali přímo v Česku letos na jaře.

„Jejich jednání a otázky byly vysoce tendenční, takže pochybuji, že to byla nezávislá mise,” řekla k tomu v pondělí šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

Europoslanci schválili usnesení kritické k možnému Babišovu střetu zájmů v polovině června jasnou většinou hlasů. Šéf vlády podle EP zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert. Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Vyjádření Evropského parlamentu je za hranou a nemá obdoby, míní Dostálová

Domácí

Kabinet měl podle návrhu, který mu předložila ministerstva spravedlnosti, pro místní rozvoj a financí, zdůraznit, že rezoluce je politickým, nikoliv odborným posouzením problematiky.

Zasahují do našich věcí 

Měl EP také vytknout to, že vítá obnovení vyšetřování Babiše v souvislosti s jeho účastí na projektu Čapí hnízdo a vyjadřuje důvěru v to, že česká justice bude v tomto trestním řízení postupovat nezávisle a nebude podléhat žádnému politickému vlivu. „Jedná se o porušení principu presumpce neviny a nepřípustné zasahování do konkrétního trestního řízení,” stojí v návrhu usnesení.

Vítání vyšetřování a výzvy k jeho nezávislosti podle dokumentu představují přímý politický nátlak na konkrétní řízení. „Bez jakékoliv znalosti konkrétní věci EP pobízí k činění kroků v trestněprávní rovině, čímž činí politický a mediální tlak na justiční systém v ČR,” uvádí materiál.

Když EP vítá obnovení stíhání, deklaruje podle návrhu i nesouhlas s dosavadní činností orgánů činných v trestním řízení. „Takový postoj je zcela jasným zásahem do vnitřních záležitostí členského státu, navíc účelově a subjektivně projeveným na konkrétní případ,” dodává dokument.

Podle Schillerové stanovisko vlády podpořili všichni členové až na dva sociální demokraty, zdržet se podle ní měla ministryně práce Jana Maláčová. Druhým byl podle informací Novinek ministr zahraničí Tomáš Petříček. U projednávání pak podle Schillerové nebyl premiér Babiš, jednání kabinetu v tu chvíli převzala ona.

Reklama

Výběr článků

Načítám