Hlavní obsah

Vláda se chystá odmítnout globální pakt k migraci. Směřuje to k tomu, řekl Petříček

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká vláda s největší pravděpodobností odmítne globální pakt OSN k migraci, uvedl během středečního jednání ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Oficiální stanovisko by měl kabinet přijmout příští týden. Dohoda, kterou v roce 2016 schválila OSN, má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na post ministra zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Vláda o tom jednala, ale bude to opakovaně projednáno příští týden. Směřuje to k tomu, že globální pakt odmítneme,“ řekl Petříček.

Ministr uvedl, že dokument budí spoustu emocí, ale ne vždy zaslouženě. „Je nicméně fakt, že ne všechny naše výhrady byly akceptovány. Nelibí se nám například nejednoznačné rozlišení mezi nelegálními a legálními migranty v otázce sociálních práv,“ podotkl.

ČSSD chápe nálady u české veřejnosti a vláda by je měla vyslyšet.
ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

„ČSSD chápe nálady u české veřejnosti a vláda by je měla vyslyšet. Z procesu vyjednávání kompaktu bychom tedy měli vystoupit, jako to udělaly Spojené státy, Maďarsko a Rakousko,“ zdůraznil Petříček.

Úkol pro českou vládu podle něj bude odmítavé stanovisko obhájit tak, aby ostatní státy takové rozhodnutí pochopily.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že by se mělo spíše řešit to, aby k migraci nedocházelo. „Státy OSN by se měly také zamyslet nad tím, jestli musí tolik zbrojit,” podotkl premiér.

Globální pakt má být přijat v prosinci v marockém Marrákeši. Výhrady k dohodě mají i Polsko, Itálie či Japonsko. To, že by Česko mělo od paktu odstoupit, řekl Babiš minulý týden při interpelacích. [celá zpráva]

S přistoupením k paktu nesouhlasí i ODS, SPD či KSČM. Kabinet má do 15. listopadu dát jasné stanovisko Poslanecké sněmovně. [celá zpráva]

Hamáček dřív pakt hájil

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale v září, kdy byl ještě pověřen řízením ministerstva zahraničí, pakt hájil. Tvrdil, že neomezuje suverenitu států v rozhodování o tom, koho pustí na své území, a nemá právní závaznost.

„Nepředává národní kompetence na úroveň OSN nebo Evropské unie,” řekl Hamáček.

Prohlásil, že pakt je reakcí na masové pohyby migrantů a uprchlíků. „Tyto stále rostoucí přesuny lidí nemůže zvládat každý stát jednotlivě a je jasné, že vyžadují mezinárodní spolupráci,” zdůraznil.

Poslanec Jan Skopeček (ODS) Novinkám řekl, že je zarážející, že dva členové stejné vlády mají rozdílná stanoviska. Dodal, že ODS ale vítá názorový posun, který formuloval Babiš.

Oficiálním cílem globálního paktu pro migraci je lepší organizace migračních proudů ve světě a posílení práv postižených, to jest migrantů a uprchlíků.

Výběr článků

Načítám