Hlavní obsah

Vláda schválila vyšší počty vojáků ČR v Afghánistánu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Rovenský

Vláda premiéra Jana Fischera v pondělí schválila nasazení vyššího počtu českých vojáků v Afghánistánu. Místní policii má cvičit 15 osob, dalších 40 osob spolu s radarovým kompletem Arthur má chránit polskou základnu. Potvrdil to ministr obrany Martin Barták.

Foto: Archiv, Právo

Čeští vojáci speciálních sil na předsunuté bojové základně v horách u afghánského Kandaháru.

Článek

„Jedná se o dvě uskupení - 15 policistů v provincii Lógar a 40 vojáků společně s dělostřeleckým radiolokátorem Arthur, který byl schválen i hlasy ČSSD v roce 2009, v provincii Ghazní, kde by chránil polskou jednotku,“ uvedl Barták.

Podle něj nepůjde o bojovou misi, nýbrž v prvním případě o výcvik afghánských vojáků a v druhém o podporu a ochranu spojeneckých jednotek.

ČSSD je proti

Levice s posilováním české mise v Afghánistánu nesouhlasí. Loni v parlamentu prosadila snížení českého kontingentu v zemi.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že pro jeho stranu je nepřijatelné, aby ČR poslala do Afghánistánu tanky, bitevníky a radiolokátor Arthur. Zatímco vyslání radaru kabinet schválil, letouny a tanky nikoliv.

Barták se k odmítavému postoji ČSSD nechtěl vyjadřovat s ohledem na to, že vedení strany nemusí znát všechny souvislosti. Podle Bartáka je totiž spolupředkladatelem vládního návrhu i ministr zahraničí Jan Kohout (nominovaný ČSSD).

Podle Bartáka si ministerstvo zahraničí uvědomuje nutnost vyslyšet výzvu NATO a amerického prezidenta Baracka Obamy o navýšení přítomnosti spojenců v Afghánistánu.

Barták dodal, že vzhledem k tomu, že Polsko navyšuje svojí přítomnost o 600 vojáků a Slovensko o 250, je vládní návrh logickým krokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám