Hlavní obsah

Vláda schválila telekomunikační novelu, která stála Mládka křeslo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila novelu zákona o elektronických komunikacích, od níž si mimo jiné slibuje posílení pozice zákazníků mobilních operátorů. Větší pravomoci by měl mít i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Norma byla jedním z důvodů konce ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Novela má primárně zajistit přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který po Mládkovi dočasně převzal řízení resortu průmyslu a obchodu, se minulý týden dohodl se zástupci parlamentních stran, že novela bude ve Sněmovně projednána ve zkráceném režimu.

Návrh zkracuje čas na změnu operátora ze 42 na 10 dní a zvyšuje možné výše pokut pro operátory až na 10 procent jejich obratu.

Při změně smlouvy bude muset operátor informovat spotřebitele o možnosti odstoupení. Lidé si budou moci i nadále vyjednat výhodnější tarif. Právě tuto eventualitu chtěl exministr Mládek z normy vypustit.

Sobotka si od novely slibuje vyšší tlak na snížení cen mobilních dat. „Pokračujeme v tom procesu, na jehož konci by měli být spotřebitelé, kteří budou mít větší možnost vybírat si. Doufám, že ten tlak povede k tomu, že operátoři budou nuceni zlepšit nabídky,“ komentoval premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám