Hlavní obsah

Vláda schválila rozšíření pravomocí pro tajné služby

Praha

Zpravodajské služby by měly podle vlády v demisi získat nové pravomoci. Na svém zřejmě posledním zasedání kabinet Andreje Babiše (ANO) schválil návrh novely zákona, která umožňuje zpravodajcům vytvořit vlastní systém odhalování lidí podle fotografií, budou mít také přístup k údajům z bank, které podléhají bankovnímu tajemství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Chráněné údaje od bank by podle novely zpravodajci mohli získat bez vědomí banky. Informace získají tak, že o ně požádají prostřednictvím subjektu, který má sám oprávnění, tedy České národní banky.

Na doporučení premiéra Andreje Babiše (ANO) novela zahrnuje také úpravu umožňující získávání a zpracování digitálních fotografií a indentifikátorů fyzických osob vedených v některých informačních systémech. Zpravodajci tak budou moci vytvořit vlastní systém hledání lidí podle obličejů.

Novela, kterou ještě musí schválit Sněmovna a Senát dává tajným službám také možnost lépe zabezpečit skryté identity prostřednictvím záznamů v informačních systémech a povinnost orgánů veřejné správy postupovat tak, aby nebyla vyzrazena činnost zpravodajské služby.

Odposlechy na čtyři měsíce

Navrhuje také prodloužení maximální doby platnosti povolení pro použití zpravodajské techniky ze tří na čtyři měsíce. Odposlechy tak budou zpravodajci moci používat tak, jak úprava platí podle trestního řádu.

Novela se týká všech tří českých zpravodajských služeb, tedy Bezpečnostní informační služby, která návrh vypracovala, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám