Hlavní obsah

Výdajové orgie, mejdan, kritizuje opozice schválený rozpočet se schodkem 40 miliard

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika by měla příští rok hospodařit s rozpočtem s deficitem ve výši 40 miliard korun. Finální verzi státního rozpočtu na rok 2020 na pondělním jednání schválila vláda Andreje Babiše (ANO). Opozice vládu kritizuje za projídání budoucnosti. V době ekonomického růstu by podle ní měl být schodek vyrovnaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zasedání Vlády ČR. Na snímku premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

„Dnes je pro nás velice důležitý den, naše vláda schválila návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Je to dobrý rozpočet,” řekl na tiskové konferenci premiér Babiš.

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun. Koalice ANO a ČSSD označuje za priority školství, růst životní úrovně a investice.

Rozpočet počítá s růstem důchodů od ledna 2020 měsíčně o 900 korun. Státní kasu to vyjde na 509 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl podle ministerstva financí dosáhnout 14 326 korun.

Příští rok by také měly růst platy učitelů o 10 procent. Rodičovský příspěvek se zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat příspěvek k 1. lednu 2020. Vláda také příští rok navyšuje platy zaměstnanců ve veřejné správě o 1500 korun.

Je to rozpočtový mejdan, kritizuje Skopeček

Opozice kritizuje, že vláda rozdává, ale nemyslí na budoucnost. Podle pravice by měl být rozpočet v době ekonomického růstu vyrovnaný nebo v plusu.

„Vláda se schválením deficitního a opět nabobtnaného rozpočtu rozhodla pro rozpočtový mejdan a výdajové orgie. Odvykání od takového bujarého rozpočtového mejdanu bude v případě ekonomického zpomalení či vnějších nepříznivých šoků, které v dnešní složité době nemůžeme vyloučit, velmi bolestivé,“ řekl Novinkám ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček.

Někdejší ministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že rozpočet pokračuje v trendu zvyšování rizik budoucnosti a ignoruje skutečnost dlouhodobé neudržitelnosti penzijního zdravotního systému a jeho investiční aktivita je menší než v dobách krize.

„Rostou mandatorní výdaje a výdaje na platy státních zaměstnanců, jejichž počty se navíc neustále zvyšují, to představuje nepříznivý trend. Na druhou stranu vláda zanedbává investice – výdaje, se kterými vláda v tomto ohledu počítá, se opírají téměř výhradně o finance EU, nikoliv o domácí prostředky,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Zeman kritizoval počet státních zaměstnanců

Růst počtu státních zaměstnanců v pondělí kritizoval i prezident Miloš Zeman, který se jednání vlády o rozpočtu zúčastnil. Prezident kritizoval také vysoké daňové úlevy. České televizi však řekl, že pokud k němu rozpočet dorazí v současné podobě, tak ho podepíše.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), prezident Miloš Zemana a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády

Než takzvaný zákon roku dorazí na stůl k prezidentovi, musí ho ještě schválit poslanci. Menšinová vláda ANO a ČSSD ve Sněmovně nemá dostatek hlasů, aby rozpočet prosadila, a bude je zřejmě, tak jako v loňském roce, hledat u komunistů.

KSČM původně avizovala, že bude chtít rozpočet se schodkem 30 miliard, podle posledních vyjádření ale zřejmě podpoří i 40miliardový deficit.

Rozpočet se ve Sněmovně schvaluje ve třech čteních. V tom prvním poslanci schvalují základní parametry rozpočtu, nebo ho můžou vrátit vládě k přepracování. Ve druhém čtení se předkládají pozměňovací návrhy v jednotlivých kapitolách rozpočtu. O těch se hlasuje ve třetím čtení.

Návrh rozpočtu poté dostane na stůl prezident, Senát rozpočet neschvaluje.

Výběr článků

Načítám