Hlavní obsah

Vláda schválila nižší DPH na léky, knihy a dětskou výživu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

DPH na léky, knihy a kojeneckou výživu bude od ledna příštího roku nižší. Vláda ve středu odsouhlasila její snížení z 15 na 10 procent. Souhlasila také se zavedením porodného na druhé dítě.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na jedné z minulých schůzí vlády

Článek

Druhá snížená sazba by měla platit od příštího roku, vztahovat se bude jen na knihy, léky a kojeneckou výživu. Původně do ní měly být zahrnuty také dětské pleny, kvůli komplikacím s evropskou směrnicí ale byly nakonec ze změn vyňaty.

„Zavedením druhé snížené sazby DPH ve výši 10 procent na léky, knihy a nezbytnou dětskou výživu vláda plní jeden ze svých důležitých závazků z koaliční smlouvy,“ komentoval rozhodnutí vlády premiér Bohuslav Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pomáháme jak seniorům, tak rodinám s dětmi či nemocným spoluobčanům, kteří byli v roce 2012 poškození nespravedlivým rozhodnutím Nečasovy vlády, která DPH ve jménu škrtací politiky bez ohledu na důsledky a dopady na občany zvýšila,“ dodal.

Snížením DPH na knihy podle něj vláda podpoří i oblast vzdělávání a školství.

Schváleno porodné na druhé dítě

Kabinet ve středu schválil také porodné na druhé dítě. „Vláda schválila návrh ministerstva práce tak, že bude ponecháno porodné na první dítě ve výši 13 tisíc korun, jako je to teď, a bude nově zavedeno porodné na druhé dítě ve výši deset tisíc korun,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Marksová se dosud přetahovala s ministrem financí Andrejem Babišem o to, zda bude rozšířen okruh příjemců porodného. Ministerstvo práce navrhovalo navýšit současný koeficient 2,4 na 2,7násobek životního minima.

„Jedná se asi o 120 miliónů navíc, než kdyby to zůstalo u původního koeficientu,“ upřesnila Marksová. „Pan ministr financí řekl, že si to máme najít v rámci kapitoly ministerstva práce. My říkáme, že už teď, tak jak je navržen rozpočet na rok 2015, jsme kráceni i na mandatorních výdajích v naší rozpočtové kapitole, takže uvidíme, nicméně já se domnívám, že částka 120 miliónů se určitě někde najde,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám