Hlavní obsah

Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 50 miliard korun

• Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu schválil návrh rozpočtu na rok 2018 předložený ministerstvem financí. Počítá se schodkem 50 miliard korun. Vedle toho vláda odsouhlasila i rozpočtové výhledy pro roky 2019 a 2020.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) konstatoval, že nyní budou následovat vyjednávání mezi jednotlivými ministerstvy. „Máme na to celé léto. Po prázdninách by se vláda k návrhu vrátila a do konce září máme povinnost poslat návrh rozpočtu do Poslanecké sněmovny,“ řekl během jednání kabinetu Sobotka.

„Určitě platí, že chci udržet schodek 50 miliard korun. Máme některé rozpočtové priority, například prostředky pro vysoké školy. Výdaje v posledních letech stagnovaly, tam se musíme posunout,“ dodal.

Stejně tak prý pokládá za důležité, aby bylo v rozpočtu dostatek prostředků na sociální služby. Podstatné také podle něj je, aby nechyběly peníze na investice a dopravní infrastrukturu.

Ministři požadují navíc desítky miliard

Rozpočtem se také ve středu ráno krátce zabývala koaliční rada, které se účastnil i někdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Jednání o rozpočtu vyvrcholí v září. Je potřeba říct si priority, já jsem navrhl navyšování důchodů o 501 korun a rozpočtové určení daní, tedy dostat peníze do menších obcí,“ uvedl.

Na jednání koaliční rady se nicméně zástupci koaličních partají shodli, že se pokusí navržený schodek dodržet.

Obavy o výši schodku vyjádřil ministr financí Ivan Pilný (ANO), který minulý týden při interpelacích uvedl, že požadavky jednotlivých resortů převyšují plánovaný schodek o 97 miliard korun. [celá zpráva]

Ve středu ministerstvo financí oznámilo, že míra požadavků nad rámec schváleného deficitu dosáhla 111 miliard korun.

„Z vlády i od pana premiéra si nesu cenné ujištění, že i přes rekordní nadpožadavky ministrů zůstává pro tuto vládu schodek ve výši 50 miliard korun nepřekročitelný,” konstatoval Pilný.

Příjmy státu mají činit 1,292 biliónu korun a výdaje 1,342 biliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám