Hlavní obsah

Vláda rozhodla o pokračování Milostivého léta

Aktualizováno

Od září budou moci dlužníci využít pokračování projektu „Milostivého léta“, který umožňuje splatit exekuce bez úroků. Po tři měsíce bude možné splatit exekuce vzniklé veřejným institucím, jako jsou zdravotní pojišťovny, dopravní podniky či energetické firmy. Návrh dostanou k projednání poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dlužníci budou v případě zapojení do projektu moci zaplatiti vymáhanou částku a vedle ní paušální náhradu exekuce ve výši 1500 korun bez DPH.

Exekutorovi budou muset písemně sdělit, že se do akce Milostivé léto zapojují. Pokud požádají exekutora o vyčíslení dlužné částky, která splňuje podmínky Milostivého léta, bude jim exekutor povinen do 15 dnů odpovědět.

Návrh rovněž výslovně se stanoví, v jakém rozsahu soudnímu exekutorovi náleží náklady exekuce, o kterých bylo rozhodnuto před 1. zářím 2022.

Autoři milostivého léta se přou s exekutory, kolika lidem pomohlo

Domácí

„V době, kdy dramaticky rostou náklady na energie a základní životní potřeby, je to tak mimořádná jednorázová příležitost, jak se zbavit historické zátěže dluhů, u kterých příslušenství mnohdy nepochopitelně mnohonásobně překročilo výši jistiny samotné,” připomněl jeden z autorů návrhu, lidovecký poslanec Marek Výborný. Ten se na něm podílel spolu s Patrikem Nacherem (ANO) i odborníky z neziskové organizace Člověk v tísni.

„Důležité je zdůraznit, že Milostivé léto bude poslední šancí k ukončení exekucí na dluzích vůči státu,” připomněl Výborný.

„Může pomoci především těm, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peněžní prostředky, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie," dodal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Během prvního Milostivého léta, které probíhalo od loňského října do letošního ledna, se podařilo zastavit 42 tisíc exekucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám