Hlavní obsah

Na Vánoce budou povolené půlnoční mše i nákupy, silvestrovská noc se zákazem vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda povolí účast na půlnoční mši na Štědrý den, kostely ale mohou být zaplněny jen zčásti. Kabinet v opatření také výslovně umožní prodej na Štědrý den dopoledne. Naopak na Silvestra žádné úlevy nebudou. Po čtvrtečním jednání vlády o tom informovali ministři Jan Blatný (za ANO) a Karel Havlíček (za ANO).

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády 17.12.2020Video: ČTK

 
Článek

Mše se budou moci konat, přestože má kvůli epidemii koronaviru platit zákaz vycházení z domu. „Bude umožněno konání půlnočních mší pro všechny věřící. Prosím ale všechny, co na mši půjdou, aby dodržovali protiepidemická opatření,“ sdělil ministr zdravotnictví Blatný.

V kostelech bude možné využít jen pětinu míst k sezení. Blatný také vyzval k nošení roušky nebo ideálně respirátoru.

„Velká část věřících jsou naši starší spoluobčané a je potřeba, aby nedošlo k dalšímu šíření onemocnění,“ uvedl.

Ještě neplatí čtvrtý a Blatný už vyhlíží pátý stupeň PES

Koronavirus

Od pátku bude v Česku znovu platit zákaz nočního vycházení a zavřou se restaurace, hotely, vnitřní sportoviště a bazény. Obchody a služby se ani ve čtvrtém stupni zavírat tentokrát nebudou.

Původně mělo být o Vánocích zavřeno, stejně jako o státních svátcích, ministr průmyslu Havlíček ale uvedl, že pokud bude kvůli covidu-19 platit nouzový stav i o Vánocích, vláda ve svém opatření výslovně umožní prodej na Štědrý den dopoledne.

Vláda upravila usnesení, které nedovolilo chodit lidem do otevřených obchodů

Koronavirus

„Potvrzuji, že 24. prosince dopoledne bude otevřeno, bude jasné usnesení, které to bude říkat,“ řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu. Podle Blatného vláda také upravila pravidla omezující volný pohyb, aby podle nich nebylo při nakupování povoleno jen obstarávání základního zboží.

Naopak vláda nechystá úlevu ze zákazu nočního vycházení pro oslavy přelomu roku. Podle Blatného lze Silvestra oslavit i při respektování omezení.

Kabinet také ve čtvrtek rozhodl o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 22. ledna. Tento krok ale musí ještě posvětit příští týden Sněmovna.

Výběr článků

Načítám