Hlavní obsah

Vláda podá demisi v úterý nebo ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dosluhující kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD) by mohl podat demisi v úterý nebo ve středu. Cestu k tomuto kroku otevřelo zvolení kandidáta ČSSD Miloslava Vlčka do funkce předsedy Sněmovny. Paroubek chce na závěrečné schůzi vlády projednat ještě problematiku rozpočtu. Stávající kabinet dostane zřejmě i po demisi od prezidenta pověření vést zemi až do jmenování nové vlády.

Článek

Premiér Paroubek v pondělí řekl, že jeho kabinet podá demisi v úterý, či ve středu. Podle něj je ještě nutné počkat na zvolení zástupců stran do jednotlivých sněmovních výborů.

"Na závěrečné schůzi vlády máme mít také problematiku rozpočtu. Musím se zeptat pana ministra financí Bohuslava Sobotky, jak daleko s tím je," dodal Paroubek. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha podá vláda demisi nejdříve ve středu.

Stávající kabinet bude ale zřejmě stát v čele státu i po podání demisi. Prezident Václav Klaus totiž s největší pravděpodobností vládu pověří dočasným výkonem funkcí až do jmenování nových ministrů.

Otazníky nad novou vládou

Novou vládu sestavuje předseda ODS Mirek Topolánek. Dosud však není jasné, zda se ODS, ČSSD a ostatní strany dohodnou, jak by měla fungovat plánovaná menšinová vláda občanských demokratů.

Podle dosavadní dohody mají bezpartijní odborníci obsadit resorty, které původně měly připadnout lidovcům a zeleným. Občanští a sociální demokraté se přou o to, kdo by nestranické ministry jmenoval. ČSSD také žádá, aby s ní ODS konzultovala výběr všech ministrů.

Další postup po demisi vlády podle Ústavy

:: Vláda podává demisi po ustavující schůzi nové Sněmovny. Úřaduje ale do jmenování nového kabinetu.

:: Prezident jmenuje premiéra nové vlády. Obvykle lídra strany, která zvítězila ve volbách.

:: Nový premiér si vybere členy svého kabinetu, není časově limitován.

:: Nové ministry jmenuje na návrh premiéra prezident, který může vyjádřit své námitky proti kandidátovi. Nemůže ale jmenovat nikoho, koho premiér nenavrhl.

:: Vláda do 30 dnů od jmenování žádá Sněmovnu o důvěru. Pro vládu se musí nahlas vyslovit nadpoloviční většina přítomných poslanců.

:: Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá Sněmovnu o důvěru.

:: Když ani druhý kabinet neuspěje, jmenuje prezident premiéra na návrh šéfa Sněmovny. V případě, že ani tato vláda nezíská důvěru, může prezident Sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.

Paroubek ale v pondělí řekl, že na podporu případné menšinové vlády ODS ze strany ČSSD to zatím nevypadá. "Dneska jsem to otevřeně řekl panu Topolánkovi, že když ta jednání budou probíhat tím způsobem, jakým probíhají, tak o tom pochybuji," uvedl Paroubek na dotaz, zda má vláda ODS šanci na podporu ČSSD. Konkrétní důvod nechtěl komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD chce ve vládě vyměnit některé ministry

Pokud se v sedmé volbě příští pondělí nepodaří poslancům zvolit předsedu Sněmovny, mohla by se ČSSD zasadit o rekonstrukci vlády. Nahradit by chtěla například...

Paroubek v opozici sestaví stínovou vládu

Sociální demokracie se chystá na opoziční roli. Vyplývá to z vyjádření stranického šéfa, premiéra Jiřího Paroubka. Ten se vyslovil rovněž pro co nejrychlejší...

Lídři u Klause dohodli vedení Sněmovny

Prezident Václav Klaus po jednání lídry sněmovních stran oznámil, že společně došli k dohodě na odblokování volby vedení Sněmovny. V pátek večer se vedení ČSSD...

Výběr článků

Načítám