Hlavní obsah

Vláda odložila jednání o výdajových škrtech

PRAHA

Ve středu večer se sešli ministři při zasedání vlády. Z programu schůze stáhli návrh ministra financí Bohuslava Sobotky týkající se výdajových škrtů v letech 2006 až 2007. Premiér Stanislav Gross se jednání ministrů neúčastnil.

Foto: Jana Matějíková

kontejnery

Článek

Ministři se Sobotkovu návrhu, který počítá v uvedených letech s úsporou až 70 miliard korun, brání. Ministr financí však varoval, že bez potřebných škrtů vláda nesplní konvergenční program, k němuž se zavázala Evropské unii a podle kterého by měla do roku 2010 přijmout euro.

Proti návrhu se nejvíce staví druhý muž sociální demokracie a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Sobotka totiž počítá s novým systémem dávek nemocenského pojištění. Některé dávky, jako například  říspěvek na rekreaci, společné stravování či provoz telefonní stanice, dokonce ruší.

Unavený premiér

"Je opravdu velmi utahaný po dvoudenní návštěvě Francie," řekla na dotaz Práva mluvčí vlády Věra Dušková. Místo premiéra řídí schůzi ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Kromě Grosse chybí tentokrát jen ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který byl rovněž ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám