Hlavní obsah

Česko mohlo mít daleko víc vakcín. Vojtěch s Prymulou je neobjednali

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nedostatek vakcín v ČR, kterým se často odůvodňuje pomalu se rozbíhající očkování proti covidu, nemůže jen často obviňovaný byrokratický aparát Evropské unie. Svůj díl odpovědnosti nese i česká vláda, která vědomě nevyužila možnost objednat si více dávek, ačkoliv mohla. Bylo to rozhodnutí bývalých dvou ministrů zdravotnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a jeho nástupce Roman Prymula (vpravo).

Článek

Podle dokumentu, který získaly Hospodářské noviny, mohla ČR díky smlouvám uzavřeným s Unií objednat výrazně více dávek, než se nakonec stalo.

Zatímco některé země si objednaly tolik dávek, aby se mezi lidmi vytvořila tzv. přirozená imunita, která podle odborníků vyžaduje alespoň 70 procent naočkované populace, ČR plánuje do poloviny roku naočkovat pouze 44 procent lidí.

Jednu dávku vakcíny proti covidu má v Česku milion lidí

Koronavirus

Důvodem je podle listu skutečnost, že vláda objednala pouze 81,1 procenta dávek, na něž měla v rámci objednávky nárok. Vakcín od společností AstraZeneca a Johnson & Johnson tak objednala pouze polovinu z možného množství.

Vojtěch: Nechtěli jsme vsadit vše na jednu kartu

Podle ministerstva zdravotnictví se jednalo o rozhodnutí tehdejších ministrů zdravotnictví Adama Vojtěcha a Romana Prymuly (oba za ANO).

„Za mého působení se řešila pouze vakcína od AstraZeneca, ale finální objednávku učinil již můj nástupce. Na začátku září žádné další vakcíny na stole k objednání nebyly. Faktem je, že v té době nebylo vůbec zřejmé, jaké všechny vakcíny budou nakonec úspěšné v klinickém testování, proto jsme nechtěli vše vsadit na jednu kartu, ale chtěli jsme rozložit riziko a objednat vakcíny od více výrobců pro případ, že by AstraZeneca neuspěla,” řekl Novinkám k tehdejšímu rozhodování o vakcínách Vojtěch, který oznámil rezignaci funkci ministra zdravotnictví na konci září. Nahradil ho Prymula.

„V té době se nakupovalo podle potřeby, která je, a nebylo jasné, jak rychle ty dodávky budou docházet. Možností byla celá řada a kdyby se u každé vakcíny nakoupilo 100 procent, tak bychom tu měli v podstatě 300 procent,” řekl Novinkám Prymula. „Tehdy vůbec nebylo jasné, kolik těch vakcín bude. Až později docházelo k nějakým prodlevám. Tam si myslím, že víc údajů k dispozici nebylo, abychom rozhodli, ze nakoupíme všechny vakcíny od všech,” hájí tehdejší rozhodnutí.

Můžeme jen závidět a čekat. Záběry z Izraele: Lidé tančí na stolech

Blízký a Střední východ

Zatímco ČR tak bude mít do poloviny roku podle strategie naočkovanou necelou polovinu dospělé populace, Malta si objednala dávky pro 92 procent lidí, Dánsko pro 79 procent a Rumunsko pro 56 procent. S nižší mírou proočkovanosti počítají do poloviny roku pouze Lotyšsko, Slovensko, Chorvatsko a Bulharsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám