Hlavní obsah

Vláda nalije před volbami do České pošty stamilióny, většina se rozpustí v platech

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Platy pošťáků chce vláda před volbami řešit tím, že do České pošty nalije 800 miliónů korun. Kabinet se na středečním zasedání shodl, že zruší kompenzační fond a podniku během následujících tří let vyplatí peníze za poskytování univerzální službu státu v letech 2013 a 2014. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podařilo se dotáhnout dohodu, která řeší navýšení prostředků pro Českou poštu. Průměrné platy v poště jsou velmi nízké. V minulosti měl fungovat kompenzační fond, který měl hradit určité veřejné služby, a ten fond nikdy nezačal fungovat,“ uvedl Sobotka.

„Vláda proto rozhodla, že se zruší kompenzační fond. Současně rozhodla, že se České poště zpětně vyplatí kompenzace za roky 2013 a 2014 v rozsahu 800 miliónů korun,“ oznámil premiér.

Peníze budou vyplaceny během následujících tří let. Vedení pošty by mělo půl miliardy použít na zvýšení platů.

Průměrná mzda v České poště se pohybuje kolem 22 700 korun. Podnik zaměstnává asi 30 tisíc lidí.

Chovanec chtěl původně 1,5 miliardy

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chtěl dát původně poště 1,4 nebo 1,5 miliardy. S ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který byl zpočátku proti, se ale nakonec dohodli na 800 miliónech. [celá zpráva]

Pošťáci by měli navíc dostat tisícovku. Ředitel České pošty Martin Elkán začátkem března uvedl, že by se mzdy měly zvýšit v září. Chovanec i Babiš tehdy konstatovali, že by to mělo být dříve.

„Musíme si uvědomit, že stát si u České pošty objednal službu, za kterou neplatil. Vymyslel kompenzační fond, ten se za minulých vlád zhroutil a od samého začátku to nebylo funkční řešení,“ hájil tehdy rozhodnutí Chovanec.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby vláda dala České poště 800 miliónů?
Ano
12,2 %
Ne
87,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3617 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám