Hlavní obsah

Přidáme policistům, hasičům i pošťákům, shodli se Chovanec s Babišem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S blížícími se volbami se evidentně snadněji dělají kompromisy. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ve čtvrtek dohodl s šéfem státní kasy Andrejem Babišem (ANO), že se členům bezpečnostních sborů od července zvýší platy o 10 procent. Doteď byl Babiš proti. Ministři se shodli i na vyplacení kompenzací pro Českou poštu ve výši 800 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš s ministrem vnitra Milanem Chovancem (archivní foto)

Článek

Policisté, hasiči, ale také celníci, vězeňští dozorci či tajné služby od července dočkají zvýšení platů o 10 procent. „Dohodli jsme se, že od 1. července se těmto složkám vrátí 10 procent ze mzdy, které dříve sebrala pravicová vláda za účasti ministra financí Kalouska,“ oznámil Chovanec.

„Stávající policisté mají 17, 18 tisíc a pak vidíte, že některé markety nabízejí nástupní plat pro skladníka za 23, 24 tisíc. Pokud chceme nabrat více policistů, bez navýšení mezd to nepůjde,“ prohlásil ještě před jednáním Chovanec.

„Ten požadavek je oprávněný, při náboru policistů se nabízí velice nízké platy,“ dodal po schůzce Babiš.

Vnitro našlo ve svých rezervách 600 miliónů korun, Babiš musí v rozpočtu najít miliardu. Ministr financí odmítl, že by šly peníze ze státní rezervy. „Zbývá tam asi 1,7 miliardy. Budeme se snažit to najít v jiných kapitolách,“ konstatoval Babiš.

Peníze i pro poštu

Ministři se také dohodli na vyplacení kompenzací pro Českou poštu za poskytování univerzální službu státu v letech 2013 a 2014.

„Dohodli jsme se, že kompenzace bude vyplacená ve výši 800 miliónů korun a bude vyplacena během tří let. Součástí dohody je, že pošta dá půl miliardy na zvýšení platů,“ sdělil Chovanec.

Pošťáci by měli navíc dostat tisícovku. Ředitel České pošty Martin Elkán mluvil o tom, že by se mzdy měly zvýšit v září. Chovanec i Babiš k tomu podotkli, že by to mělo být dříve.

Chovanec původně žádal pro poštu 1,4 miliardy.  „Musíme si uvědomit, že stát si u České pošty objednal službu, za kterou neplatil. Vymyslel kompenzační fond, ten se za minulých vlád zhroutil a od samého začátku to nebylo funkční řešení,“ vysvětloval.

Nechce prý nic víc, než aby si stát zaplatil za služby, které si objednal. „800 miliónů je pro nás dobrý kompromis,” uzavřel. [celá zpráva]

Obě rozhodnutí musí ještě formálně posvětit vláda.

Výběr článků

Načítám