Hlavní obsah

Vláda čeká na názor odborníků. Chlíbek neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfa Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Romana Chlíbka se řeší, jak upravit podmínky pro vstup do restaurace i po uplynutí sedmidenního odkladu, který ve středu ke zrušení omezení pro neočkované vyhlásil Nejvyšší správní soud (NSS). Vláda přitom v otázce, jak se k verdiktu postaví, odkazuje právě na Chlíbkovy odborníky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog Roman Chlíbek

Článek

„Ano, řešíme to, je to namístě,“ odvětil šéf NIZP Roman Chlíbek na dotaz Novinek, zda sjednat nápravu po uplynutí odkladu.

Uvedl, že definitivní závěr experti zatím nemají. „Teď k tomu máme jednání,“ doplnil.

Chlíbek následně upřesnil, že „sjednáním nápravy“ měl na mysli způsob, jak dále postupovat při vstupu očkovaných a neočkovaných na dané akce.

Konec. Soud pustil neočkované do restaurací

Domácí

NSS zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Platnost zásahu soudu je časově odložena o sedm dní. Soud konstatoval, že odlišné zacházení s neočkovanými lze uplatňovat jen v nezbytném rozsahu, který odpovídá odborným poznatkům o účincích očkování.

„Cílem opatření však nemůže být nepřímo donutit občany k očkování. Tím by se totiž z dobrovolného očkování stalo prostřednictvím mimořádného opatření očkování povinné, neboť osobám neočkovaným by nezbývalo nic jiného než se nechat naočkovat, pokud by chtěly běžně žít,“ stojí ve verdiktu soudu.

Do sedmi dnů má ministerstvo zdravotnictví prostor na rozhodnutí soudu reagovat. Po případném zrušení opatření budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19.

Vláda se bude řídit stanoviskem Chlíbkova institutu

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) uvedl, že chce, aby všechna opatření jeho vlády byla „přiměřená a nezbytně nutná“ a aby bylo možné je zrušit „v první chvíli, kdy je zrušit bude možné – z hlediska pandemické situace“.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (za Piráty) následně upřesnil, že podobná doporučení mají na starost právě odborníci z řad Chlíbkova institutu.

Dosud mohou do restaurací a hotelů jen očkovaní a také lidé, kteří v posledním půlroce prodělali covid-19. PCR testem se smějí prokázat jen dospělí s kontraindikací k očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám