Hlavní obsah

Vláda bude moci zřejmě tajně vyslat komando pro rukojmí

Právo, Oldřich Danda

Česká vláda zřejmě získá do svých rukou pravomoc vyslat v utajení vojenskou jednotku např. na záchranu rukojmí, které v cizině unesli teroristé. Skupina poslanců totiž navrhuje změnu Ústavy, podle níž by vláda mohla na dobu 60 dní vyslat české vojáky bez předběžného souhlasu parlamentu. Se změnou souhlasí většina poslanců kromě KSČM a SPD, lze tedy očekávat, že novela Ústavy tentokrát projde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chceme zefektivnit proces vyslání vojáků do zahraničí v naléhavých případech například za účelem záchrany českých občanů ze zajetí či za účelem zapojení českých vojáků do operací sil velmi rychlé reakce NATO,“ řekla Právu předsedkyně branného výboru Jana Černochová, která za návrhem stojí.

Dodala, že návrh podepsalo 67 poslanců včetně šéfů vládních stran premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Babiš v pondělí před odletem do Bruselu řekl, že pokud by byli Češi v cizině drženi teroristy jako rukojmí, není myslitelné, aby vyslání vojáků předem projednával veřejně parlament.

„Takové věci se konají v utajení. Nemůžeme s tím jít ven a každému říkat, že někam pošleme jednotku, aby osvobodila naše lidi,“ uvedl. Zákonnou úpravu podpořil letos již při návštěvě jednotky speciálních sil v Prostějově, která by v případě krize byla poslána do akce.

„Vláda nás může zatáhnout do války“

Kritici změny Ústavy poukazují na to, že vláda získá velkou pravomoc, která může být zneužita.

„Nesouhlasíme, jelikož je to cesta k zatažení České republiky do agresivní války bez možnosti kontroly zástupci zvolenými občany v parlamentu,“ řekl Právu šéf SPD Tomio Okamura.

Také předseda komunistů Vojtěch Filip je zásadně proti. „Je to popření parlamentní demokracie,“ napsal v reakci Právu.

S tím ale nesouhlasí Černochová. „Rozhodnutí vlády budou dodatečně řešit obě komory parlamentu. Pokud ty by takovou misi neschválily, došlo by k jejímu ukončení,“ řekla Černochová. Dodala, že v případě dlouhodobě plánovaných misí se nic nemění, ty bude stále schvalovat parlament.

Také šéf klubu poslanců ČSSD Jan Chvojka si myslí, že kontrola vlády parlamentem je dostatečná. „V zájmu jasnější interpretace se pouze navrhuje, aby slovo ‚neprodleně‘ bylo nahrazeno slovy ‚bez zbytečného odkladu‘, které lépe vyjadřuje skutečnost, že k informování poslanců a senátorů dojde způsobem a v termínu obvyklém při komunikaci mezi vládou a parlamentem,“ sdělil Právu Chvojka.

Novela Ústavy zároveň řeší také proces, při kterém se schvalují přelety a průjezdy vojsk jiných zemí přes české území. V současné době vláda a parlament vydávají tento souhlas plošně, podle kritiků by měl být schvalován jednotlivě každý průjezd, což v praxi není z časových důvodů možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám