Hlavní obsah

Vítr zkomplikoval dopravu i dodávky proudu. Lanovka na Sněžku se zastavila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I v pátek ráno trvají na řadě míst problémy, které způsobil silný vítr v severních regionech. Nejezdí vlaky a problémy jsou i s dodávkami proudu. Hasiči měli kvůli živlu od čtvrtečního večera téměř tisíc výjezdů, především k popadaným stromům a větvím. Výstraha před silným větrem, kterou vydali meteorologové, už vypršela, podle aktuální předpovědi však bude přes den i dál foukat čerstvý vítr. K večeru by měl slábnout.

Foto: HZS Pardubického kraje

Jeden z mnoha výjezdů k popadaným stromům.

Článek

Provoz vlaků mezi Trmicemi a Řehlovicem u Ústí nad Labem zastavilo popadané trakční vedení. Omezení provozu potrvá celé páteční dopoledne. Místo vlaků jsou zavedeny náhradní autobusy, v úseku od Řehlovic do Bíliny na Teplicku nabírají spoje zpoždění kolem 20 minut.

Kvůli spadlému stromu stojí také doprava na trati Valšov–Rýmařov na Bruntálsku.

U Bělé u Staré Paky na Semilsku najel večer do spadlého stromu vlak, hasiči museli 32 cestujících evakuovat a zajistili pro ně autobus. Provoz na trati už byl obnoven.

Stejně tak už jezdí vlaky v úseku Mikulovice–Jindřichov ve Slezsku, kde ležely spadané stromy. Byl nahlášený i pád stromku přes koleje v Želechovicích ve Zlínském kraji, ale strojvedoucí ho odstranil sám. Vyřešeny byly i problémy na trati Katovice–Bohumín, některé vlaky ale nabraly více než pětihodinové zpoždění.

Poruchy elektrického vedení

Od čtvrtečního večera je bez proudu řada domácností v Libereckém kraji, zasaženo bylo zejména Frýdlantsko. „Čety pracují na odstranění poruch na Liberecku v oblasti Frýdlantu, Višňové, Kunratic a také v oblasti Českého Dubu. Na Semilsku máme hlášeny poruchy v částech obcí Košťálov, Jablonec nad Jizerou a Rovensko pod Troskami. Třeba na Českolipsku nebyla hlášena jediná porucha,” řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Většinu poruch by se mělo podařit odstranit během pátku, ale o víkendu budou zřejmě přibývat nová hlášení, když se lidé vydají na kontrolu svých rekreačních objektů.

ČEZ zaznamenal kvůli silnému větru také poruchy na vysokém i nízkém napětí na Děčínsku a Ústecku. Podle Holingerové se situace přes noc uklidnila a společnosti se povedlo odstranit asi dvě třetiny poruch.

Stovky domácností byly bez proudu i v Královéhradeckém kraji. Nejvíce poruch energetici řešili na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku. Do pátečního dopoledne se jim podařilo většinu výpadků odstranit a domácností bez elektřiny byly řádově desítky.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy

Elektřina přestala proudit také k tisícům lidem v Olomouckém kraji, nejvážnější situace byla na Šumpersku.

Vůbec nejvíce výjezdů kvůli větru měli hasiči v Moravskoslezském kraji, a to 122. Na více než 100 zásahů se dostali také ve Středočeském kraji. Většinou šlo o spadané stromy a větve, vítr ale také poškodil plechové střechy rodinných či bytových domů.

Námraza na Sněžce

Silný vítr v pátek opět zastavil provoz na horním úseku lanovky na nejvyšší českou horu Sněžku. V noci na pátek na Sněžce klesla teplota asi na jeden stupeň pod nulu a vrchol hory pokryla námraza.

„Sníh to ještě není, padal zmrzlý déšť,” popsal pracovník lanovky. Vítr na Sněžce ráno dosahoval rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.

S následky silného větru se potýkají také v sousedních státech – v Německu a Polsku. Tam byl však živel silnější a má i několik obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám