Hlavní obsah

Bouře Xavier zabíjela i v Polsku. V Německu zanechala chaos

Berlín
Aktualizováno

Bouře Xavier, při níž v Německu zemřelo sedm lidí, zabíjela i v Polsku. Televize TVN24 informovala o nejméně dvou mrtvých a 39 zraněných. Statisíce lidí jsou bez elektřiny. V Německu se po živlu potýkají s chaosem zejména v dopravě. V Sasku-Anhaltsku dosahovala rychlost větru v nárazech až 180 km/h, uvedl web týdeníku Focus. To je síla orkánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Škody po bouři Xavier v Německu Video: Reuters

 
Článek

Orkán do Polska dorazil ve čtvrtek večer a postupně se přesouval ze západu na východ. Zanechal za sebou nejméně dva mrtvé a 39 zraněných, podle médií se 800 tisíc lidí ocitlo bez elektřiny.

Ve městě Ośno Lubuskie, ležícím poblíž hranic s Německem, se ve čtvrtek zřítil ze střechy svého domu sedmašedesátiletý muž, který se pokoušel příbytek zajistit před vichrem. Rovněž na západě Polska spadl strom na ženu, která zraněním podlehla v nemocnici.

Hasiči během noci kvůli vichřici zasahovali ve více než 10 tisících případech, většinou kvůli vyvráceným stromům. „Od včerejška do dnešního rána v celé zemi pracuje více než 41 tisíc hasičů, vybavených více než 9200 vozidly. Poškozeno bylo celkem 891 budov, včetně 460 obytných domů,“ řekl mluvčí hasičů Pawel Frontczak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Berlíně odklízejí následky bouře XavierVideo: Reuters

Problémy s dopravou i elektřinou 

Tlaková níže Xavier ještě před Polskem zasáhla Německo, kde si ve čtvrtek vyžádala nejméně sedm mrtvých. Zvlášť silně bouře zasáhla spolkové země Berlín, Braniborsko, Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Problémy s následky živlu přetrvávaly i v pátek ráno. V severních regionech nevyjely vlaky, kvůli čemuž je zkomplikován provoz i na jihu Německa, například v Bavorsku, kde jinak živel skoro žádné škody nezanechal.

Rychlíky nejezdí na trasách Hamburk–Berlín, Berlín–Lipsko a Hannover–Berlín. A vlaky stojí i v oblastech, kde jsou škody jinak menší. Místy vznikají zácpy na železnici, protože mnoho vlaků nemohlo dojet do Hamburku.

Trochu naděje přináší skutečnost, že se ve Šlesvicku-Holštýnsku podařilo z kolejí odstranit už všechny popadané stromy, které zablokovaly tratě a strhly dráty elektrického vedení.

Foto: Gateau Christophe, ČTK

Hamburští hasiči likvidují padlý strom.

Německá železnice Deutsche Bahn nasadila už v noci na pátek dvacet opravárenských vlaků a stovky zaměstnanců do odstraňování škod. Prodloužila též platnost čtvrtečních jízdenek na celý pátek. Lidem, kteří uvázli na cestě, zařídila speciální hotelové vlaky.

Na nádražích strávilo noc přes 470 lidí, 370 z nich mohlo přespat v přistavených rychlovlacích ICE.

Foto: Maurizio Gambarini, ČTK/AP

Fronta cestujících na nádraží v Berlíně

Špatná je i situace v městské hromadné dopravě, třeba v Berlíně je pořád omezen provoz nadzemky S-Bahn.

Problémy jsou i na silnicích a dálnicích. Dálnice A9, A14 a A38 zablokovaly převrácené kamióny. Hasiči také musejí odstraňovat ze silnic a ulic popadané stromy.

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert, ČTK/AP

Bouří stržené lešení u kostela v Magdeburgu

Podobně jako v Polsku mají i v Německu problémy s dodávkami elektřiny. V Meklenbursku-Předním Pomořansku bylo ráno dál 10 tisíc odběratelů bez proudu, v noci jich bylo 35 tisíc.

Foto: Gateau Christophe, ČTK

Policisté u auta v Hamburku, na které spadl strom a zabil řidičku

Bouře a hurikány

Tropická brázda nízkého tlaku je cyklón vzniklý obvykle v oblasti tropů a pohybující se proti směru hodinových ručiček s větry o rychlosti nepřesahující 60 km/hod.

Tropická bouře jsou větry proudící proti směru hodinových ručiček o rychlosti od 60 do 118 km/hod. Tropické bouře obvykle dostávají lidská jména.

Dosáhnou-li větry rychlosti větší než 118 km/hod, hovoříme o hurikánu (oblast amerického pobřeží) a tajfunu (pobřeží jihovýchodní Asie).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám