Hlavní obsah

Vítr ještě zesílí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O víkendu bude foukat velmi silný vítr, varoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na neděli vydali meteorologové výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, vítr může dosahovat rychlosti až 110 km/h. V sobotu bude v některých regionech také sněžit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problémy s větrem čekají meteorologové hlavně v neděli. Výstraha platí na celý den pro celou Českou republiku, přičemž pro Prahu, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj a Olomoucký kraj jde o varování s vysokým stupněm nebezpečí.

„Místy očekáváme nárazy západního až severozápadního větru 70 až 110 km/h,“ uvedli meteorologové s tím, že kvůli pádu stromů, větví nebo uvolněných předmětů hrozí škody na majetku nebo ohrožení zdraví lidí. Čekají se také problémy v dopravě.

Silně foukat nicméně bude už od soboty na celém území s výjimkou Zlínského a částí Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Vítr a sníh komplikují dopravu v Česku, u Svitav uvízly v kopci kamiony

Domácí

Pro části Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje vydali meteorologové na sobotu také výstrahu před novou sněhovou pokrývkou. Od rána do odpoledne by mohlo spadnout pět až 10 centimetrů sněhu.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ uvedl ČHMÚ.

V souvislosti se silným větrem a sněžením se mohou v pátek v částech Vysočiny, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje tvořit ve vyšších polohách sněhové jazyky.

Reklama

Výběr článků

Načítám