Hlavní obsah

Vitásková skládat služební slib nehodlá, zastání hledá u Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nehodlá složit služební slib. Přešla by tím totiž pod služební zákon a vzhledem ke svému stíhání by nemohla funkci nadále vykonávat. O dalším postupu chce jednat s prezidentem Milošem Zemanem a zástupci evropských energetických organizací.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéfka ERÚ Alena Vitásková

Článek

„Služební slib určitě nesložím, byla jsem jmenována podle energetického zákona. Při listopadovém jednání s panem prezidentem (Milošem) Zemanem a panem ministrem (průmyslu Janem) Mládkem bylo panem ministrem jasně slíbeno, že dokončím svoje funkční období mimo služební zákon," řekla Vitásková.

Právě se Zemanem, jenž by ji mohl na návrh vlády odvolat, a zástupci evropských energetických organizací chce Vitásková další svoje kroky konzultovat. Zeman se ostatně Vitáskové v minulosti opakovaně zastal. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozpory v zákonech

„Ta věc je nová. Určitě si také nechám udělat právní analýzu, protože se to týká celého vedení ERÚ," uvedla v pátek Vitásková. To, že by byla podřízena služebnímu zákonu, považuje za nezákonné jak z hlediska českého, tak evropského práva.

Nesoulad mezi služebním a energetickým zákonem je ve vedení ERÚ od začátku letošního roku. Úpravu energetického zákona, která by měla potvrdit, že Vitásková zůstane ve funkci až do konce července příštího roku, poslanci zatím neschválili. Ve třetím čtení ji mají projednat tento měsíc. Podle ministerstva vnitra už ale úprava na situaci nic nezmění.

„Vzhledem k tomu, že novela zákona o státní službě nabyla účinnosti dne 1. ledna 2016, není již možné ustanovení o účinnosti upravovat. Návrh by tedy musel být přepracován," uvádí v materiálu pro vládu ministerstvo vnitra.

Slib by měla složit do března

Vitásková, která čelí spolu s dalšími lidmi žalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s výstavbou dvou solárních elektráren, které byly uvedeny do provozu za sporných okolností, by měla podle služebního zákona složit služební slib do 1. března.

Policie v pátek oznámila, že navrhla obžalovat Vitáskovou z porušení povinnosti při správě majetku a zneužití pravomoci, jichž se měla dopustit jmenováním Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně úřadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám