Hlavní obsah

Zeman se hned po Novém roce pustil do Sobotkovy vlády

Novinky, zpe
Aktualizováno

Pohodovou atmosféru novoročního oběda prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) střídá kritika. Hlava státu se v pondělí v rozhovoru pro Český rozhlas Plus pustila do Sobotkova kabinetu za to, že ČR nevyčerpá 35 miliard z evropských dotací. Zeman mluvil o laxnosti a neschopnosti. Premiér kritiku odmítá.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Představte si, co všechno by se za ně dalo postavit. Když někdo vlastní laxností nechá propadnout 35 miliard, tak je to špatně,“ komentoval Zeman.

Původně se uvádělo, že Česko nevyčerpá 100 miliard. „Teď se radujeme, že je jich 35. To je, jako když Pepíček přijde ze školy s tím, že mohl dostat pětku, ale dostal trojku,” přirovnal Zeman. „Kdyby někdo v této zemi ukradl 35 miliard, tak stane před soudem - doufám,” dodal.

Řešením, jak takovým situacím předcházet, by podle Zemana mohlo být vytvořit jakýsi „zásobník užitečných projektů”.

Sobotka se ohradil

„Kolik se přesně nedočerpá, zatím neví ani ministerstvo pro místní rozvoj, ale bude to mnohem lepší výsledek, než se původně odhadovalo,“ ohradil se Sobotka.

Premiér zároveň podotkl, že jeho vláda významně zrychlila čerpání eurofondů a v roce 2015 Češi spolu se Slováky čerpali nejrychleji v celé EU.

Byla to pro nás priorita a udělali jsme pro to maximum a myslím si, že se to povedlo a to číslo 35 miliard není podle našich odhadů správné
ministr financí Andrej Babiš k čerpání dotací

„Prezident Zeman by neměl zapomínat, že hlavní období pro čerpání těchto eurofondů bylo 2007 až 2013. Měl by se tedy také zeptat, co v tom dělala Topolánkova, Fischerova, Nečasova a Rusnokova vláda,“ sdělil Novinkám premiér.

Podivné číslo, míní Babiš

Zemanovu kritiku odmítá i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Odkud je to číslo? To je podivné,“ divil se nejdříve šéf hnutí ANO. Vzápětí dodal, že je to nesmysl. Podle něj se nevyčerpá kolem 20 miliard.

„Byla to pro nás priorita a udělali jsme pro to maximum a myslím si, že se to povedlo a to číslo 35 miliard není podle našich odhadů správné. Nevím, z čeho pan prezident vychází,“ podotkl ministr financí.

„Takové informace nemám. U eurofondů jsme hasili zanedbání z minulých let,” přidal se vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Zeman: Rád bych zatleskal Vitáskové

Zeman také cupoval předchozí vlády za to, že se tento rok vyplatí 42 miliard na dotacích pro obnovitelné zdroje energie. „Nesmírně rád bych zatleskal Aleně Vitáskové (šéfce Energetického regulačního úřadu - ERÚ) v jejím původním úmyslu 42 miliard nevyplatit. Ale nemůžu být jednostranný, je tady riziko arbitráží a možná by to stálo víc,“ doplnil.

Vitásková původně odmítala vyplácet podporu obnovitelným zdrojům energie, protože většina není doposud oficiálně schválena Evropskou komisí. S návrhem však neuspěla, podle ministerstva průmyslu by mělo k notifikacím dojít během února až dubna.

O 100 tisíc se zatím nikdo nepřihlásil

Prezident dále v rozhovoru mluvil o údajném článku novináře Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman. Už je tomu téměř rok, kdy Zeman prohlásil, že novinář morálně selhal. Článek Hitler je gentleman, který to měl dokázat, však dosud nikdo nenašel.

Hlava státu v pondělí uvedla, že o odměnu 100 tisíc, kterou za nalezení článku vypsal v červnu, se zatím nikdo nepřihlásil. „Na odměnu se mi nikdo neozval, stále hledáme,“ prohlásil Zeman.

„Jediné vysvětlení, proč se nenašel, je, že se stal obětí cenzury demokratické první republiky,“ zdůraznil prezident.

Článek měl podle prezidenta Peroutka publikovat v časopise Přítomnost před začátkem druhé světové války. Odborníci od začátku vyjadřují o existenci textu pochyby.

Reklama

Výběr článků

Načítám