Hlavní obsah

Virus chřipky překoná při kýchnutí i dva metry, mrtvých už je přes třicet

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chřipku zemřelo v ČR v této sezoně již 31 lidí a s komplikacemi jich bylo hospitalizováno 164. Toto virové onemocnění, které se šíří vzdušnou cestou, tedy smrkáním a kýcháním, ale i kontaktem. Virus při kýchnutí a kašli letí až dva metry a lidé v tomto okruhu se mohou nakazit. Proto je tak důležité mít kapesník před ústy.

Foto: Václav Pergl, Právo

Běžná chirurgická rouška nás před viry nechrání. Měl by ji ale nosit ten, kdo je nemocný, aby viry neroznášel dál.

Článek

„Zejména tam, kde je více lidí pohromadě, například v supermarketech, divadlech, kinech, v kancelářích a podobně, by si to lidé měli uvědomit. Je to nejjednodušší prostředek, jak zabránit šíření epidemie,“ soudí Vladimír Valenta, hlavní hygienik ČR.

Virus se může šířit i nepřímou cestou. Ta spočívá v potřísnění používaných předmětů, dále v podání si rukou a dotykem rukou kontaminovaných věcí. Pokud si pak takovou rukou promneme například oči, může se virus chřipky okamžitě přenést do organismu.

Virus je v kapénkách velmi odolný proti vyschnutí. Například v prachu v pokojové teplotě může zůstat několik dní, na papíru, oděvu, bankovkách vydrží osm až dvanáct hodin. Na hladkých neporézních površích dokonce jeden až dva dny.

Epidemie na vzestupu

V důsledku epidemie chřipek jsou zavřeny některé školy a v nemocnicích je zákaz návštěv. Chřipková epidemie v ČR je stále na vzestupu. Prochází republikou od západu na východ.

Aktuálně je na 100 000 obyvatel 1493 nemocných akutní respirační infekcí a 204 přímo chřipkou. Přitom epidemie se nyní bere od 1500 nemocných na uvedený počet obyvatel. Největší vzestup počtu nemocných, o 28 procent, je u školáků ve věku šest až 14 let.

Na chřipku a komplikace s ní spojené každoročně v ČR zemře zhruba 2500, převážně starších osob, které mají již nějaké chronické onemocnění.

Anketa

Chráníte se proti chřipce?
Ano
27,3 %
Ne
72,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14202 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám