Hlavní obsah

VIDEO: Sněmovnu zablokovaly obstrukce, poslanci se hádali

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci ve středu ve Sněmovně věnovali několik hodin hádkám o změnách počtu členů ve výborech. Opoziční ČSSD, která se změnami nesouhlasí, prováděla obstrukci. Sněmovní "bouřlivák" David Rath pronášel sáhodlouhé projevy. Padala i silná slova. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř řekl, že Sněmovna čelí "nejbrutálnější obstrukci od dob sládkovců". To opozice odmítla.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř

Článek

Poslanci ČSSD zdržovali jednání po celé odpoledne i večer sáhodlouhými projevy, nejaktivnější byl přitom David Rath. Slovní přestřelka vypukla mezi ním, šéfkou zelených poslanců Kateřinou Jacques a ministrem práce Petrem Nečasem (ODS).

Sociální demokrat se navážel do toho, že premiérova přítelkyně Lucie Talmanová (ODS) je místopředsedkyní Sněmovny a stejnou funkci mohla získat právě Jacques. „Je i svým způsobem precedentní chování Mirka Topolánka v charakteru "Nevaž se! Odvaž se!", máš-li tu možnost, šup, s přítelkyní do vysoké ústavní funkce a najednou máme dalšího místopředsedu vlády, tentokrát z jiné Strany zelených, který v podstatě uvažoval podobně,“ prohlásil Rath.

„Já, kdybych večer uléhal, tak bych si říkal, o co je Lucie Talmanová horší než já?,“ řekl pak Rath na adresu Jacques. To šéfku zelených poslanců rozčílilo, stejně tak i Nečase. „Jste dobytek!,“ prohlásili na adresu sociálního demokrata.

:. Opoziční politici David Rath, Michal Hašek (oba ČSSD) a Pavel Kováčik (KSČM) ve Sněmovněfoto: Právo/Petr Hloušek

Rath se také několikrát neúspěšně pokusil odložit projednávání změn ve sněmovních výborech. Nejprve o 10, pak o 25 a nakonec o 15 dnů. Ani jednou neuspěl. „Pan poslanec Rath si z nás dělá legraci,“ reagoval poslanec ODS Marek Benda.

Stejně tak pohořel šéf poslanců ČSSD Michal Hašek s požadavkem návrh přerušit a projednat ve volebním výboru.

Někteří poslanci při jednání sledovali fotbal. „Góóól,“ ozvalo se chvilku po čtvrt na sedm v jednacím sále, když čeští fotbalisté vyrovnali v zápase s Portugalskem na 1:1. Zákonodárce musel umravňovat místopředseda Vojtěch Filip (KSČM).

Poslanci nakonec za celý den tahanic nedošli k žádnému hlasování. Tečku za středečním zasednáním udělali před 21. hodinou komunisté, kteří si vzali další přestávku na poradu klubu. Následně předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ukončil jednání.

Topolánek: poslanci by měli dělat práci, za kterou jsou placeni

Dopoledne se opozice snažila zabránit projednání změn ve výborech neustálými přestávkami na poradu klubů. "Čelíme nejbrutálnější obstrukci od dob sládkovců,“ řekl na její adresu šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. "Pánové, opravdu to přeháníte," doplnil.

"My čelíme vaší brutální snaze změnit poměry ve Sněmovně,“ reagoval místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Nikdo po roce 1989 si nedovolil v polovině volebního období navrhnout takové změny ve sněmovních orgánech," dodal předseda klubu ČSSD Michal Hašek.

"Poslanci prakticky nepracují (...), dnes se ani jednat nezačalo. Jediným důvodem je obstrukční taktita opozice, která chce zamezit hlasování. Poslanci by měli dělat tu práci, za kterou jsou placeni," komentoval situaci premiér Mirek Topolánek.

"Ve svém profesním životě jsem dosud nezažil tolik promrhané pracovní doby, jako dnes vinou opozičních obstrukcí. Už chybí jen lehátka, slunečník a šampaňské," reagoval na průběh jednání Sněmovny poslanec ODS Boris Šťastný.

Proti snaze koalice získat většinu ve výborech se vyslovil i šéf KSČM Vojtěch Filip. "Jde o brutální útok na výsledky voleb, nerespektujete vůli občanů," poznamenal. Kritizoval také SZ za to, že se po volbách přiklonila k pravici. Při jeho proslovu jej rušil ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). "Prosím, aby na mne pan ministr Bursík nepokřikoval, není na pastvě,“ rozčílil se Filip.

Proti rebelky ze SZ

Se změnou programu středečního jednání přišel ráno předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Navrhl změnit usnesení Sněmovny ze srpna 2006, kdy bylo rozhodnuto o paritním složení ve výborech, tedy o stejném počtu koaličních a opozičních poslanců v nich. "Číslovku 18 nahrazuje číslovka 19 a číslovku 22 číslovka 23," představil Tluchoř změnu. Vládní strany tak chtějí získat ve výborech většinu.

Přestože se koalici podařilo diskuzi o počtu členů ve výborech prosadit, nemusí mít dostatečnou sílu změnu odhlasovat. Proti jsou totiž dvě poslankyně SZ Věra Jakubková a Olga Zubová, podle kterých by nebylo spravedlivé měnit stejné zastoupení koalice a opozice ve výborech. Ty také hlasovaly proti Tluchořově návrhu. Strana zelených také kvůli jejich nesouhlasu nebude usilovat o post místopředsedy Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám