Hlavní obsah

VIDEO: Rath nařkl Kalouska z choromyslnosti, vysloužil si vztyčený prostředníček

– PRAHA • Aktualizováno

Odpolední jednání Sněmovny začalo ve středu ostrým výpadem poslance ČSSD Davida Ratha na ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). „Vy jste živoucím důkazem toho, když tady chodíte, že naše zdravotnictví se špatně stará o choromyslné,“ řekl na adresu Kalouska Rath.

Článek

Kalousek po vystoupení Ratha ukázal vsedě ze svého místa vztyčený prostředník.

Kalousek přitom figuroval také v předchozím incidentu se vztyčeným prostředníkem ve Sněmovně. Neslušné gesto v minulosti učinil premiér Mirek Topolánek, který ho poté vysvětloval tím, že chtěl jen ukázat "Kalousku, jsi jednička".

„Je správné, když se české zdravotnictví stará o choromyslné, když je to naopak, tak podle mého tady došlo k vážnému nedorozumění,“ zopakoval pak v kuloáru svůj výrok na adresu stranického kolegy Hovorky ministr financí Kalousek.

Zdvižený prostředníček Miroslava Kalouska (Repro ČT)

A co že měl znamenat jeho zdvižený prst směrem k poslancům? „No, bylo to ty ty ty,“ přiznal v kuloáru Právu Kalousek a se smíchem pak dodal: „A copak vy nevíte, že jednička je tady Kalousek“.  

Co se týče opoziční rétoriky, řekl Právu Miroslav Kalousek, je mi ctí, že mohu zareagovat na vystoupení Jiřího Paroubka či Bohuslava Sobotky. Jsou to vystoupení, se kterými sice nesouhlasím, ale mají hlavu a patu a dá se s nimi rozumně polemizovat a diskutovat. Na vystoupení „povlu“ nereaguji, protože se jedná o prázdné plky, na které ani rozumně zareagovat nelze.  

Rath reagoval na vystoupení Kalouska, který řekl, že nepovažuje ekonomické zdravotnictví za nemorální. Kalousek se také omluvil za nejednotnost lidovců v oblasti zdravotnictví. V souvislosti s lidoveckým poslancem Ludvíkem Hovorkou přitom Kalousek použil slovo choromyslnost. 

Mimořádnou schůzi iniciovali minulý týden sociální demokraté. Chtějí prosadit zrušení poplatků pro děti a mladistvé, důchodce a lidi s příjmem pod dvojnásobkem životního minima.

Mimořádnou schůzi iniciovali minulý týden sociální demokraté. Chtějí prosadit zrušení poplatků pro děti a mladistvé, důchodce a lidi s příjmem pod dvojnásobkem životního minima.

Na středečním jednání je na programu druhé čtení návrhu zákona. Koalice se bude snažit prosadit pomocí pozměňovacích návrhů kompromisní návrh, na němž se vládní strany shodnou. Koalice se už dříve ale dohodla na tom, že od poplatků osvobodí děti do šesti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám