Hlavní obsah

VIDEO: Poslanec Pohanka složil mandát

– BRNO • Aktualizováno

Nezařazený poslanec Michal Pohanka skládá poslanecký mandát. Řekl to ve čtvrtek v regionální brněnské televizi TVb1. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček již obdržel Pohankův rezignační dopis. Pohanka byl původně zvolen za ČSSD, nyní ale většinou podporuje koaliční vládu.

Článek

Pohanka v televizním rozhovoru oznámil, že důvodem jeho rezignace na poslanecký mandát je otevření prostoru pro jednání ODS s ČSSD.

Pohanka vyloučil, že odchází pod politickým tlakem a vrací se k lékařské praxi v Brně. Stejně tak kategoricky odmítl, že ze Sněmovny odchází v souvislosti se změnami ve vedení Jihomoravského kraje a jeho aktivitami v projektu brněnského, mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC.

Vládní koalice tak fakticky ztratí jeden hlas, neboť Pohanka spolu s Milošem Melčákem, který také opustil poslanecký klub ČSSD, podporoval většinu vládních návrhů. Zřejmě poslední akcí poslance Pohanky ve Sněmovně tak byla středeční podpora vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Pohanku nahradí Irena Kočí

Místo Pohanky do Sněmovny nastoupí na příští schůzi ředitelka Domu s pečovatelskou službou z Moravského Krumlova Irena Kočí.

„Ve svém rozhodování ve Sněmovně mám jasno, jsem sociální demokrat. Budu podporovat postoje ČSSD,“ řekla Právu Kočí. Potvrdila, že bude hlasovat proti smlouvám o radaru, podpoří Lisabonskou smlouvu a pokud by ČSSD vyvolala hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě, tak by hlasovala s poslaneckým klubem soc. dem.

„Jestli to tak je, tak Pohanka vrací mandát soc. dem. Zřejmě se už ani on nechce podílet na podpoře koaliční vlády Mirka Topolánka. Lépe pozdě než nikdy,“ řekl Právu odcházející předseda poslaneckého klubu ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Paroubek odmítl, že by ČSSD na Pohanku tlačila

„Rozhodnutí pana Pohanky vítám. Je hodně opožděné, ale nakonec přišlo. Je to podle mne také výzva těm dalším pánům, kteří opustili klub ČSSD, aby přehodnotili také oni své setrvávání v Poslanecké sněmovně, aby se zachovali stejně mužně jako pan Pohanka, který dal přednost určitému klidu soukromí před výčitkami svých voličů. Přispělo by to k politické kultuře, protože ty spekulace o politické korupci, negativní či pozitivní motivaci, otravují náš politický život a nedělají dobře jménu České republiky,“ komentoval Pohankovo rozhodnutí šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Při setkání s novináři v Brně odmítl Paroubek spekulovat, co k tomuto rozhodnutí Pohanku vedlo. Nebyly to podle něj žádné aktuální výzvy ze strany ČSSD, ty Pohanka slyšel po celé dva roky. „Myslím, že pan Pohanka vidí tu situaci dnes poněkud jinak, než ji viděl možná pod tlakem některých lidí nebo událostí před dvěma lety,“ řekl Paroubek.

Na otázku zda nebyl na Pohanku vyvíjen nátlak ze strany ČSSD a zda proti němu neexistují kompromitující materiály, které by mohly být použity, Paroubek odpověděl: „To mohu zcela vyloučit, že by na něj ČSSD vyvíjela nátlak. Ale i kdyby, tak bych to nepovažoval za nic nemorálního. Kdybychom mu řekli, že toho už máme dost. On neměl nikdy opustit loď, do které nastoupil. Je zcela jasné, že zklamal své voliče. Jsem přesvědčen, že dnes už to vidí jinak."

Nezařazených poslanců je již pouze sedm

Michal Pohanka byl do Sněmovny zvolen ve volbách v červnu 2006. V říjnu téhož roku oznámil, že vystupuje z poslaneckého klubu ČSSD, poslanecký mandát si ale ponechal. Ve Sněmovně Pohanka působil v mandátovém a imunitním výboru a ve výboru pro zdravotnictví.

Počet nezařazených poslanců se tak sníží na sedm. Mimo poslanecké kluby zůstávají Věra Jakubková s Olgou Zubovou, které opustily poslanecký klub Strany zelených; Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří vystoupili z klubu občanských demokratů; a Petr Wolf, Miloš Melčák a Evžen Snítilý, kteří původně působili v klubu sociální demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám