Hlavní obsah

VIDEO: Klaus na Staroměstském náměstí podpořil ODS

Právo, Novinky, ČTK, Marek Přibil
PRAHA
Aktualizováno

Na Staroměstském náměstí v Praze začal v úterý odpoledne koncert na podporu kandidátů ODS před druhým kolem senátních voleb. Akce se zúčastnil také prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus. Koncert pro Prahu s mottem Volte modrou, než se oranžová změní v rudou pořádá pražská ODS v čele s primátorem a prvním místopředsedou strany Pavlem Bémem.

Článek

Klaus asi 1000 Pražanů a turistů z koncertního pódia řekl, že musel přijít podpořit stranu, která ho nominovala a volila v prezidentských volbách.

"Mě kandidovala tehdy Občanská demokratická strana a také mě volila. A já jsem na oplátku stejným způsobem přišel podpořit kandidáty za ODS na senátory," řekl prezident.

"Vím, že vznikne křik, neměl bych tu být, měl bych být nestranným, říkat to ale budou stejně lidé, kteří by ODS nevolili," řekl na pódiu Klaus. Připomněl, že na tomto místě stál stál před deseti lety, ale v jiné situaci, a nyní cítil potřebu se na pódium kvůli ODS postavit znovu.

Kandidáty do Senátu za ČSSD v Praze 1, 5 a 9 Blanku Haindlovou, Jiřího Witzanyho a Jiřího Koskubu Klaus hluboce zklamal. Jeho účast na koncertě považují za nekorektní a nehodnou úřadu prezidenta.

Václav Klaus a Pavel Bém na Staroměstském náměstí, v pozadí kandidát do Senátu Zdeněk Schwarzfoto: Právo/Petr Hloušek

"Jeho podpora kandidátům ODS ve druhém kole senátních voleb je v přímém rozporu s jeho opakovaně deklarovanou nadstranickostí," uvedli na adresu Klause, který je čestným předsedou ODS.

ODS na náměstí postavila velké pódium. Prostor před ním ohraničila stánky s buřty a letáky, které zdobí modré balónky.

Prezident Václav Klaus na Staroměstském náměstí v Praze podpořil kandidáty ODS do Senátu foto: Právo/Petr Hloušek

Klaus v pondělí naznačil, že za volební neúspěch v krajích a prvním kole senátních voleb nese vinu i předseda ODS, premiér Mirek Topolánek. Prohlásil, že voliči si přáli změnu, ale mrzí ho prý, že se kvůli tomu stali nezaslouženou obětí hejtmani.

Na pódiu se mají postupně do 20:30 vystřídat například Aleš Brichta, Děda Mládek Ilegal Band, Richard Genzer a Michal Suchánek. Vystoupí i Tereza Kerndlová, Janek Ledecký, Kamil Střihavka, Helena Zeťová a Žlutý pes.

Bém: Je to tradice

"Je to pro ODS tradice. Vždy jsme v Praze taková setkání ve finále volebních kampaní pořádali a konáme tak i v letošním roce," řekl k akci Bém. Například před parlamentními volbami v roce 2002 vystoupila na podporu ODS a jejího tehdejšího předsedy Klause na Staroměstském náměstí mimo jiné Lucie Bílá s Karlem Gottem.

Debakl v krajských volbách je podle Béma, který je považován za protivníka předsedy strany Mirka Topolánka, pro občanské demokraty silnou výzvou pokusit se v druhém kole senátních voleb o reparát. Ve hře jsou stále dvě desítky kandidátů ODS.

ODS v krajských volbách prohrála ve všech krajích, a přišla tak s velkou pravděpodobností o všech 12 křesel hejtmanů. Ve všech 13 krajích vyhráli opoziční sociální demokraté, kteří krajské volby prezentovali jako referendum o nepopulárních krocích Topolánkovy vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám