Hlavní obsah

VIDEO: Voliči si přáli změnu, odnesli to bohužel hejtmani, posteskl si Klaus

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klause na briefingu k výsledkům krajských voleb vyjádřil tak, že voliči si přáli změnu. Zároveň dodal, že ho mrzí, že tuto touhu po změně odnesli hejtmani, kteří se jinak těší vysoké důvěře obyvatel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus přichází na briefing, na němž komentoval výsledky krajských voleb.

Článek

"Výsledek určitě není náhodný," řekl prezident na úvod svého krátkého vystoupení. Následně dodal, že doufá, že politici voličům naslouchali.

Prezident Václav Klaus přichází na briefing, na němž komentoval výsledky krajských voleb.foto: Právo/Michaela Říhová

"Voliči si přáli změnu, mám však trochu špatný pocit z toho, že se obětí této změny stali hejtmani," řekl Klaus s odkazem na to, že právě zástupci krajských samospráv se dle všech předvolebních průzkumů těšili vysoké oblibě a občané byli s jejich prací spokojeni.

"Celkový účet udělejme za týden," vyzval prezident závěrem svého prohlášení. Za týden bude druhé kolo voleb do Senátu.

Podobná situace je i po prvním kole senátních voleb. Zde však budou mít občanští demokraté šanci na zlepšení svého výsledku. ODS obhajuje devět mandátů, ČSSD sedm. Sociální demokraté uspěli v prvním kole v 26 obvodech, občanští demokraté ve 20. Kandidáti obou stran se společně utkají v 19 z nich.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že pokud by jeho strana získala všechna křesla, která má ve hře, měla by 32 senátorů, což by byl v horní komoře stejný počet, jako by zůstal ODS, pokud by nezískala ani jedno křeslo. Sám ale doplnil, že je to nereálné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám